2012 yılı fındık rekoltesinin Ordu'da 161 bin 735, Türkiye genelinde ise 707 bin 296 ton olarak açıklanmasının ardından Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, hem fındık üreticisini, hem de fındık ürününü koruyan 10 yıllık fındık politikasının oluşturulması gerektiğini söyledi. Fındıkta kalıcı bir politika konusunu yıllardır savunduklarını dile getiren Avcı, "Serbest piyasayı kontrol edecek bir yapı, bir mekanizma olması gerekiyor. Çünkü fındıkçıyı koruyan hiçbir yapı yok. O nedenlede düşük fiyat sorunları ortaya çıkıyor" dedi.

'HERKES KONUŞUYOR, HİÇBİRŞEY YAPILMIYOR''

Bugüne kadar fındık üreticisine kalıcı bir destek çözümü getirilemediğini savunan Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, şunları söyledi:

"Herkes çıkıyor fındık ve fındık üreticilerinin sorunlarını konuşuyor, tartışıyor, çözüm yollarını ortaya koyuyor ama, o kapıdan dışarı çıkıldığında hiçbir şey yapılmıyor. Bu çözümsüzlükle dünyada hem ünümüzü, hem de itibarımızı kaybedeceğimiz endişesini taşıyoruz. Dolayısıyla fındıkta mutlaka kısa, orta ve uzun vadeli bir politikanın geliştirilmesi lazım. Buna da herkesin, ilgili her insanın katkı koyması lazım. Hiç kimse bu coğrafyada, bu bölgede yüzde 80 meyilli arazisinde, vatandaşın tek tek eliyle topladığı ürüne saygı göstermiyor. Alın terinin karşılığını verme adına hiçbir çaba görmüyorum."

7 LİRA BEKLİYORLAR

Bu arada geçen yıl serbest piyasada kilosu 6,3 ila 6,5 lira arasında alıcı bulan fındığın kilosu yıl içerisinde 4,2 liraya kadar düştü. Yeni sezon hasadında ise üreticinin beklentisinin 7 lira olduğu kaydedildi.



EK(İS/COŞ)