Yazılı bir açıklama yapan Yaşar, fındık taban fiyatını hesaplarken dünyada yetişen diğer ürünlerin taban fiyatlarının hesaplanma kriterlerini ölçü aldıklarını ifade etti. Kutsi Yaşar, "4.62 lira olarak belirlenen fındık maliyet fiyatı üzerine yüzde 25 kar payı ve onun da üzerine dört kişilik çekirdek ailenin yaşam standardını esas alan yüzde 20’lik insanca yaşam payı ekleyip hesapladık. Ayrıca AKP hükümetinin enflasyon hedeflerini baz alarak da hesaplamalarımızı yaptık. Böylece de 1 kilo fındığın fiyatı 7.57 TL olmalıdır" dedi.

ÜRETİCİ DAYANIŞMA İÇİNDE OLMALI, PAZARA ERKEN MAHSUL İNDİRMEMELİ

Yaşar, geçen yıl fındık fiyatının 7.80 lirayı gördüğünü ve satışların ortalama 6.50 ile 7.00 lira aralığında gerçekleşmesine rağmen fiyatın bugünlerde 4 liraya kadar gerilediğini hatırlattı. Yaşar, üreticileri uyararak şunları söyledi:

"700 bin ton ve üzerinde rekolte tahminleri gerekçe gösterilerek fiyatlar üzerinde spekülasyonlar yapılmaktadır. Fındığın geçen yıla göre fazla olacağı bilinmekle beraber ihracat ve iç tüketim açısından çok stok yaratmayacağı da bilinmektedir. Aşırı stok baskısı yokken fiyatların bu kadar aşağılara düşmesi ya da düşürülmesine karşı fındık üreticisi dayanışma içerisinde olmalı, tüm imkanlarını zorlayarak pazara erken mahsul indirmemeli ve asla emanete fındık vermemelidir."

'ÜRETİCİLER EKSİKSİZ SOSYAL GÜVENCEYE KAVUŞTURULSUN'

Kutsi Yaşar, hükümetten bazı taleplerinin olduğunu da kaydetti. Yaşar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Fiskobirlik üretimden pazarlamaya kadar zincirin her halkasına sahip olacak şekilde ve fındık üreticilerinin yönetimlerini demokratik olarak belirleyecekleri bir yapıya kavuşturulsun. 4572 sayılı kooperatif yasasının şirketler lehine olan hükümleri kaldırılsın. Fındık üreticilerinin, bağımsız olarak sendikal örgütlenmesini sağlayacak iç hukuk düzenlemeleri yapılsın. Ziraat odaları, birlikler gibi çiftçi örgütleri de demokratik yapılara kavuşturulsun. Lisansı depoculuk şirketlere kazandırmaya yönelik değil, fındık üreticilerinin yararına olacak şekilde kurgulansın. Tarım Sigortaları Yasası şirketlerin kazancını artırmak için değil, fındık üreticilerinin zor günlerinde yardımcı olmak amacıyla yeniden düzenlensin. Fındık üreticileri eksiksiz sosyal güvenceye kavuşturulsun. Düşük ücret ve sosyal güvence gibi sorunlar çözüme kavuşturulsun."

Bu arada, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin verdiği bilgiye göre 1 Eylül’de başlayan 2011– 2012 fındık ihraç sezonunda 90 ülkeye 216 bin 595 ton fındık ihraç edilerek 1 milyar 722 milyon 283 bin 53 dolar gelir sağlandı. Türkiye’nin, geçen sezon aynı dönemde 262 bin 903 ton fındık ihraç ederek karşılığında 1 milyar 654 milyon 721 bin 546 dolar girdisi elde ettiği de hatırlatıldı.


HK(TM/BT)