Bursa'da doğalgaz kullanımının 20'nci yılı kapsamında yüzde 80 EWE, yüzde 10 Çalık, yüzde 10 Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklığına sahip Bursagaz, çeşitli etkinlikler düzenledi. Bursalılar'a doğalgaz hizmetini güvenli ve kesintisiz bir şekilde ulaştırmayı amaçlayan Bursagaz, Nilüfer Yerleşkesi'nde 3 milyon Euroluk yeni yatırımı olan Şebeke İzleme & Kontrol Merkezi SCADA'nın açılışını gerçekleştirdi.

Akşam da şirket yöneticileri ile birlikte hedefler ve yeni yatırımlar ile ilgili Crowne Plaza'da basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda Türkiye'de doğalgaz alanında daha fazla yatırım yapabileceklerini belirten EWE AG Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Operasyonları Sorumlusu ve aynı zamanda Bursagaz Yönetim Kurulu Başkanı Dr. William Schoeber, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) uygulamalarından dolayı buna uyduklarını söyledi. Tavan sınır uygulaması yerine yüksek limitten ya da limit koyulmamasından yana olduklarını ifade eden Schoeber, bu şekilde davranarak hem şehrin hem de sektörün büyümesine katkı koyacaklarını kaydetti.

Türkiye'de EPDK tarafından uygulanan sistemin müşteri karlılığına dayandığını ifade eden Dr. William Schoeber, daha fazla yatırımın daha fazla kar edilir anlamına geldiği şeklinde yorumlandığını söyledi. Dr. Schoeber, daha fazla yatırım yapılmasının müşteriye daha uygun fiyata doğalgaz dağıtımı şeklinde gerçekleşeceğini savundu.

Dr. Schoeber, Almanya'da EWE firması ile gaz, elektrik, su, kanalizasyon gibi altyapı alanlarında faaliyet gösterdiklerini ve bu konuda tecrübeli olduklarını söyledi. Dr. Schoeber, "Türkiye'de hedefimiz mevcut doğalgaz dağıtım şirketlerimizin dışında elektrik satış ve dağıtımında da yatırım yapmak istiyoruz. Piyasada çeşitli oyuncular var ama aşama aşama yatırımlarımızı gerçekleştirmek istiyoruz. Toptan satış sonrası perakende satışı da düşünüyoruz. Proje heyecan verici, büyüme için de önemli bir fırsat olarak görüyorum. En etkili ve verimli bilgi işlem sistemini kuracağız" diye konuştu.

Önümüzdeki dönemde çok yüksek oranlarda yatırım yapmayı düşünmediklerini ifade eden Dr. Schoeber, yılda 10 ile 20 milyon Euro arasında olmak üzere önümüzdeki 10 yılda 100 milyon Euroluk yatırım yapmayı planladıklarını açıkladı.

Türkiye'deki doğalgaz maliyetinin uygun olduğunu söyleyen Dr. Schoeber, "Almanya dışında 10 bin abone ile Polonya'da, yaklaşık 1 milyon abone ile de Türkiye'de faaliyet gösteriyoruz. Almanya'da şebeke maliyeti ve vergilendirmesi Türkiye'ninkinden daha yüksek" dedi.

'ÖNCEDEN GELECEK SİNYALLERLE DEPREMDE DOĞALGAZI KESEBİLİRİZ'

Faaliyete giren Şebeke İzleme & Kontrol Merkezi'nin kentin doğalgazını kesme özelliğinin bulunduğuna işaret eden Bursagaz Genel Müdürü Ahmet Hakan Tola, önceden gelecek sinyallerle yaşanabilecek bir depremde bu özelliğin devreye gireceğini kaydetti. Ovaakça Çevrim Santrali'nin doğalgazının Botaş tarafından verildiğini hatırlatan Tola, mahkeme sürecinin ardından çevrim santralinin doğalgaz temininin Bursagaz tarafından sağlanacağını açıkladı. Tola, Bursagaz'ın 1.5 milyar metreküp olan doğalgaz hacminin, Ovaakça Çevrim Santrali ile 2.7 milyar metreküpe çıkacağını kaydetti.

Ewe Enerji CEO'su Hasan Erbil Doyuran ise firmalarının Ar-Ge ve know-how'a önem verdiğini belirterek, Türkiye'de farklı projeler yapacaklarını söyledi.



ST(FK/BT)