EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, daire başkanlarıyla birlikte Kahramanmaraş'ın Afşin İlçesi'nde bulunan Afşin Elbistan Linyitleri'ndeki Kömür İşletmesi ile santralleri gezdi. Ziyaret sırasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Halil Alış, bölgeye yapılması planlanan santrallerle ilgili yürütülen çalışmalarda son aşamaya gelindiğini söyledi. Alış, "Yaklaşık 1.5 yıldan beri danışman firma şartname hazırlığı içerisinde. İki türlü şartname hazırladı. Şu anda son aşamasına geldi. Büyük ihtimalle 15 Haziran'dan sonra taslağı görüp, bakanlıkla da görüştükten sonra, öncelikle şartnameyi biz kendi web sitemizde yayınlayıp, daha sonra da yatırımcıların görüşlerini almak üzere geniş katılımlı bir toplantı düşünüyoruz. Yatırımcılarında görüşlerini aldıktan sonra mevcut şartnamemizle ağustos sonu veya eylül ortalarında öncelikle C santralimiz için ihaleye çıkacağız. Şuandaki yol haritamız budur" dedi. Alış, C Termik Santrali'nin 1440 megavat gücünde olacağını da hatırlattı. Alış, "Halen üretimde olan 2 santralimizin kapasitesi 2 bin 800 megavata ulaştı. Bu da önemli bir rakam. Ancak yeni yatırımlarla birlikte bu bölgedeki kapasite 7 bin megavata ulaşacak" diye konuştu.

9 İŞÇİNİN TOPRAK ALTINDA BULUNDUĞU ALANI GEZDİ

11 işçinin yaşamını yitirdiği göçüklerin meydana geldiği Çöllolar Kömür Sahası'nda da incelemelerde bulunan Alış, şunları söyledi:

"Sahada üretime geçilmeden önce güvenlik arttırıcı çalışmalar için yaklaşık 45 milyon metreküplük bir dekapaj çalışması yapılacak. Bu üç fazda gerçekleştirilecek. Şuanda birinci ve ikinci fazlarda çalışma yapılıyor. Daha sonra üçüncü faz yapılacak. Ancak birinci ve ikinci fazdan sonraki şuanda işletmeci Park Teknik şirketi danışman firmaya yeni kömür çıkartma, revize projesini hazırlatıyor. Büyük ihtimalle haziran sonunda veya temmuz başlarında bu çalışmalar tamamlanacak sonra da bu revize projeyi Maden İşleri Genel Müdürlüğü'ne sunacaklar. Kabul görmesinin ardından kömür çıkarmaya başlayacaklar. Kömür çıkarmak için önce bu çalışmaların yapılması lazım. Büyük ihtimalle kömür çıkarma işlemine başladıktan 1- 1.5 yıl sonra da termik santrale kömür verebilirler diye düşünüyoruz. Ama öncelikle şu an yapılanlar bir kömür revizesi çalışması değil güvenlik artırıcı çalışmalar."

Halil Alış, göçük sırasında toprak altında kalan 9 kişinin cesetlerinin bulunması için çalışmaların da devam ettiğini kaydetti.