Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Erkunt Armağan, Swissotel’de düzenlediği basın toplantısıyla Ege Bölgesi başta olmak üzere Türkiye’deki tarım ve traktör pazarına ilişkin 2011 yılı değerlendirmesi yaptı. Toplantıda Kıymet, Kudret ve Haşmet adlı traktörlerin de tanıtımını yapan Armağan, bu modellerle daha önce yer almadıkları bir segmente giriş yaptıklarını dile getirdi.

EGE’DE SATIŞLAR 3’E KATLANDI

2011 yılında Ege’de tarım ve hayvancılığın olumlu seyrettiğini, kendilerinin de bu artıştan pay aldığını anlatan Armağan, "Geçtiğimiz yıl Ege’deki pazar payımız Türkiye ortalamasını aşarak yüzde 9’a yaklaştı. Bulunduğumuz segmentte ise yüzde 18’lik pazar payı elde ederek pazar üçüncülüğümüzü pekiştirdik. 2011 yılında toplam 8 bin 975 traktörün satıldığı Ege’de bin 53 traktör satarak 2010 satışını üçe katladık" diye konuştu.

Türkiye’nin komşu ülkeler arasında yıllık 60 bin traktör satışıyla en büyük pazara sahip olduğunu aktaran Armağan, geçen yıl Türkiye genelinde 6 bin 6 traktör sattıklarını söyledi. Armağan, "Bugün Türkiye genelinde yüzde 8.1, bulunduğumuz bölgelerde ve segmenttte yüzde 22’lik pazar payıyla piyasada aktif satış yapan 25 marka içinde ilk üç oyuncu içindeyiz" dedi.

ZİRAAT’İN KREDİ DÜZENLEMESİ SIKINTI YARATTI

Konuşmasında traktör sektörünün yıla kötü başladığını da belirten Armağan şunları söyledi:

"Ziraat Bankası’nın sağladığı sübvansiyon avantajı nedeniyle, çiftçi tarım kredisini büyük çoğunlukla Ziraat Bankası’ndan kullanıyor. 2010 yılında tarım kredilerine verilen yüzde 25 sübvansiyon 2011’de yüzde 50’ye yükseltildi. Bu yıl oran henüz belirlenemediği için kredilerin 1 Ocak 2012 itibarıyla durdurulması, ilk çeyrek hedeflerimizi olumsuz etkiledi. Bugün itibarıyla traktör satışları durma noktasına geldi. Ancak kısa sürede bu sıkıntının aşılacağına inanıyoruz."

YENİ ÜRÜNLERİN LANSMANI YAPILDI

Toplantıda 90-100-110 beygir gücündeki yeni seri hakkında da bilgi veren Zeynep Erkunt Armağan, Türkiye traktör pazarının yarısına yakınının 45- 65 beygir gücü arasındaki traktörden oluştuğunu anlattı. Armağan, kendilerinin ise 60-70-80 beygir gücünde traktör üretme kararı aldıklarına dikkat çekerek, üreticilerin talebi üzerine 80 beygir gücünde üretim yapmak için çalışmalara başladıklarını kaydetti. Yeni ürünlerin ismine de çiftçilerin karar verdiğini aktaran Armağan, traktörleri Denizli’de düzenlenen Ege Tarım Sera ve Hayvancılık Fuarı’nda görücüye çıkaracaklarını dile getirdi. Türkiye’de 110 beygirlik traktör üretilmediğini ancak satıldığını belirten Armağan, Haşmet 110 adlı traktörün Türkiye’de üretilmiş en büyük beygir gücüne sahip traktör olduğunun ve 16 ton çekebildiğini belirtti.

BT(İÖ/COŞ)