Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özkan Özgüven, siyah havucun Ereğli'ye özgü olduğunu ifade ederek, topraktaki kireç ve potasyum dengesinin elverişli olması dolayısıyla en kaliteli siyah havucun ilçede yetiştiğini belirtti. Ereğli'de yaklaşık 10 köyde, 25 bin dekar alanda siyah havuç yetiştirildiğini kaydeden Özgüven, şunları söyledi:

''Yaklaşık 3 bin aile siyah havuç yetiştirerek geçimini sağlamaktadır. Siyah havuç, şalgam suyu yapımı ile son 5-6 yıldır ülkemizde ve Avrupa ülkelerinde gıda ve kozmetik sanayinde en verimli doğal gıda boyası olarak kullanılıyor. Siyah havuca rengini veren antosiyan maddesinin hücre yaşlanmasını önlemesi ve antioksidan etkisi ilgiyi artırıyor. Bununla birlikte kimyasal boya maddelerinin yasaklandığı Avrupa ülkeleri doğal gıda boyalarına yöneliyor ve bu etken de siyah havuca olan talebi artırıyor. Ayrıca meyve sularında da konsantre olarakta kullanılmaktadır.''

Ereğli'de iki havuç işleme fabrikasının bulunduğunu belirten Özgüven, ''İlçemizde yılda yaklaşık 120 bin ton havuç üretilmektedir ve bunun yaklaşık 50 bin tonu başta Fransa olmak üzere Almanya, İtalya, Danimarka ile Uzakdoğu'da Japonya ve Kore'ye ihraç edilmektedir'' dedi.



AA(İA/CK)