Dilhun GENÇDAL - Timur TARLIĞ/İSTANBUL, ENERJİ  ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TÜPRAŞ Genel Müdürü Yavuz Erkut'un ucuz benzin önerisiyle ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Yıldız, "Tabii ki, vergilendirmeyle alakalı, bunların kendi içindeki balans edilmeleri, dengelemeleriyle alakalı husus Maliye Bakanlığımızın yetkisinde sürdürülmekte. İhracatımıza, ithalatımıza ne tür etkileri olur ve toplam vergilerle alakalı nasıl bir rakam oluşur, bunu Maliye Bakanlığımız değerlendirecektir" dedi.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Pakistan İş Konseyi ve Pakistan Pencap Eyaleti Hükümeti arasındaki enerji alanında işbirliği toplantısında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, globalleşen dünyada politikaların ulusallaştığını ifade ederek, "Ama bizim politikamızda Pakistan'la sürekli işbirliği var. Dolayısıyla uluslararası sermayeyi, cesaretli yatırımcılarımızla bir araya getirerek, Pakistan'ın bu zor gününde, enerjiyle alakalı yatırımlarını rahatlıkla yönetebilir ve katkı koyabiliriz" dile konuştu.


PENCAP'TA ÖNEMLİ HİDROELEKTRİK SANTRALLERİYLE ALAKALI POTANSİYEL VAR


Yıldız, bundan sonrasının artık somut-sonuç odaklı projeler üretmek olacağını belirterek, "Gerek kömürde, gerek HES'lerde, gerekse maden yataklarında yapabileceğimiz karşılıklı çok şeylerimizin olduğuna inanıyorum. Yüksek düzeyli stratejik işbirliği toplantıları yapıyoruz Pakistan'la. Gerek orada, gerekse burada yaptığmız toplantılarda artık somut adımlar atmamız gerektiğine vurgu yaptık ve bunun altını kalın çizgilerle çizdik. Biz Pakistan'ın bütününü kapsayan ve oradaki enerji yatırımlarını yenilenebilir kaynaklarıyla tamamlayan bir toplantı daha yapacağız" diye konuştu.


POTANSİYEL VAR


Türkiye'nin, Demokratik Pakistan'ın Dostları Grubu gibi çok taraflı süreçlerde aktif ve yapıcı rol üstlendiğini ve bu politikaya devam edeceğini söyleyen Yıldız,  şöyle konuştu:


"Malum dünyada bir çok yerde şu anda siyasi istikrarsızlıklardan kaynaklanan sebeplerle ciddi sıkıntı yaşayan ülkeler var. Hala dünyada 1.4 milyon insan elektrikle tanışmamış durumda. Ülkelerimizin 200-300 yıl önceki halleriyle yaşayanlar var. Ama özellikle bu coğrafyada siyasi istikrarın yakalanmış olmasıyla beraber bunların mutlaka sektörlere yansıyacağına inanıyorum. Pakistan'la enerji alanındaki yapacağımız yatırımlarda bu dostluğumuzu ve kardeşliğimizi besleyen en önemli unsur olarak bunu görüyorum. 5 nehrin birleşerek hayat verdiği Pencap'ta önemli bir hidroelektrik santralleriyle alakalı potansiyel var. Bu potansiyeli mutlaka karşılıklı değerlendirmemiz lazım. Gelen uluslararası yatırımcıları makul karlarla beraber yatırım fırsatlarını oluşturmak lazım. Çünkü aynen Türkiye'de olduğu gibi Pakistan'ın da bir önceki yıl ülke içerisindeki elde ettiği tasarrufların, bir sonraki yılın büyümesine yetmediğini görüyoruz. Bu, uluslararası sermayenin zorunlu oluşunu kılar. Bizim 4 bin megawatlık enerji açığını yaşandığı Pencap'ta ve yüzde 6'lar civarında büyüyen Pencap'ta bu yatırımları gerçekleştirebiliyor olmamız ve kadim kardeşliğimizi mutlaka güçlendiriyor olmamız lazım."


TÜPRAŞ'IN ÖNERİSİNE YANIT


Toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yıldız, TÜPRAŞ Genel Müdürü Yavuz Erkut'un, benzin ve motorinden alınan ÖTV oranlarının maliyenin mevcut gelirlerini bozmayacak şekilde eşitlenmesi halinde benzinin pompa fiyatının 60 kuruş ucuzlayacağı yönündeki açıklamalarını değerlendirdi. Yıldız,  şunları söyledi:


"Türkiye'deki benzin üretimi, dizel üretimi, dışarıdan ithal edilen petrol ve ürünleriyle alakalı bütün rakamları dikkate aldığımızda kendisinin böyle bir tavsiyesinin olduğunu görüyoruz. Tabii ki, vergilendirmeyle alakalı, bunların kendi içindeki balans edilmeleri, dengelemeleriyle alakalı husus Maliye Bakanlığımızın yetkisinde sürdürülmekte. İhracatımıza, ithalatımıza ne tür etkileri olur ve toplam vergilerle alakalı nasıl bir rakam oluşur, bunu Maliye Bakanlığımız değerlendirecektir. Biz, bununla alakalı gerek özel sektörün, gerekse kamunun bütün tavsiye ve önerilerini tarafımızdan takip edildiğini bu vesileyle söylemek isterim. Ham petrol fiyatlarıyla da alakalı hep beraber kamuoyunu izlediğimizi bir kez daha söylemek isterim. Yüzde 55-70 civarında vergi oranı olan bir kalemin ve yine vergiyle alakalı yapılan bir yorumun cevabının Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenmesinin daha sıhhatli olacağına inanıyorum."


DG (MK) (FOTOĞRAF)