Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) uygulamalarına ilişkin Antalya'da işverenlere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Salonu'ndaki toplantıda SGK Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca, SGK Başkanlığı Hizmet Sunumu Genel Müdürü Adem Onar, SGK Başkanlığı Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü ve Antalya Sosyal Güvenlik İl Müdürü Selim Erol katılımcılara bilgi verdi.

TÜRKİYE BÜTÇESİNİN YÜZDE 40'I

SGK'nın 158 milyar lira ile Türkiye'nin toplam bütçesinin yüzde 40'ına tekabül eden bir harcama bütçesi olduğuna dikkat çeken SGK Başkan Yardımcısı Kuruca, bugüne kadarki reformları anlattı. Neredeyse tüm başvuruların elektronik ortamdan yapılabildiğini belirten Mustafa Kuruca, Türkiye'nin nüfusunun oldukça genç ve hızlı şekilde yaşlandığına dikkat çekerek, buna rağmen SGK bütçesinin açık vermeye devam ettiğini, bu açığın 50- 60 milyar lira civarında olduğunu söyledi.

Önümüzdeki döneme ilişkin yeni reformlar olacağından bahseden Kuruca, Türkiye'de 20 yıl önce erkeklerde 64, kadınlarda 68 olan yaşam ortalamasının bugün erkeklerde 70, kadınlarda 75'e yükseldiğini, önümüzdeki 20- 30 yılda da erkeklerde 75, kadınlarda 80-82'ye yükselmesinin beklendiğini açıkladı.

'SAĞLIK HARCAMALARI VE MAAŞ ÖDEMELERİ ARTACAK'

Bu durumda sağlık harcamaları ve emeklilik maaşının daha çok verilmesi gerekeceğinden SGK sisteminin daha çok açık vermesini düşündüklerini belirten Kuruca, 65 yaş emekliliğin bugün çok garip geldiğini, ama 30 yıl sonrakiler için garip gelmeyeceğini dile getirdi. Açığın kapatılması yönünde planlanan çalışmaları anlatan Kuruca, ilaçların üretimden tüketime takibine yönelik elektronik reçete, avuç içi damar sisteminin çok yakında hayata geçirileceğini söyledi.

'1-2 SAATTE MAAŞINI HESABINA GÖNDERECEĞİZ'

Çok önemli bir projenin de arefesinde olduklarını açıklayan Kuruca, SGK sisteminde Bağ-Kur'lu ile SSK'lıların da birleştirileceğini ve geçmiş yıllarda emeklilik için başvuran bir kişinin 1 yılı bulan işlem sürecinin bugün 1 aya düşürüldüğünü, 2013 yılından itibaren 1 saatte tamamlanmasının hedeflendiğini açıkladı. Kuruca, "İnternet üzerinden bir kişi emeklilik için başvurduğunda 1- 2 saat içerisinde emekli maaşını hesabına gönderip, altına 'Hayırlı olsun' diyeceğiz. Aynı gün aynı saat içinde emekli aylığı bağlanabilecek" dedi.

MÇ(HA/COŞ)