" YENİ TEŞVİK SİSTEMİNİ DÖRT BACAKLI YAPTIK "


Yeni teşvik sisteminin dört bacaklı olduğunu kaydeden Bakan Çağlayan, şunları söyledi:


"Yeni teşvik sistemini dört bacaklı yaptık. Ancak masanın çok daha sağlam durması için yeni büyük Türkiye'nin ağırlığını taşıyacak bir yapıda olması için dört bölüme ayırdık. Genel teşvik uygulamaları, bölgesel teşvik uygulamaları, büyük ölçekli yatırımların teşviki ve stratejik yatırımları da ilave olarak üzerine getirdik. Neyi bekliyoruz ? Öncelikle Türkiye'nin 2023 vizyonu var. Bizim için 2023 vizyonu son derece önemli, 500 milyar dolar ihracat, 2 trilyon dolardan fazla milli gelir, dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde olmak. Bu hedeflere ulaşmanın Türkiye'nin ekonomik durumunun iyi olduğu bir ortamda adeta bir çıban gibi duran cari açık sorununun çözümü için de teşvik sistemi bunları dikkate alan bir yapıya döndü."


 


İŞVERENE ÇALIŞAN İÇİN DEVLET DESTEĞİ


Bölgesel teşvik sistemini detaylandırarak anlatan Çağlayan, sistem içinde KDV istisnası, vergi indirimi, faiz desteği gibi uygulamaların olduğunu belirterek, şöyle konuştu:


"Bölgesel teşvik uygulamasında KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi, faiz desteği şeklinde desteklerimiz devam edecek. Bu yatırımın 6. bölgede yapılması halinde çalışanın asgari ücretine denk gelen yüklerinin neredeyse tamamına yakını devlet tarafından karşılanacak. Yani 6. bölgedeki bir yatırımcı çalıştırmış olduğu bir asgari ücretlinin net maaşı kadar sorumlu olacak. Derdim şu, Türkiye'yi emek yoğun sektörlerde en geri kalmış terör baskısı altında olan hem göçün durdurulması yaşam kalitesinin artırılması noktasında, o bölgelerde emek yoğun sektörleri bu bölgeye götürerek ucuz iş gücüne karşı benim sanayicimi korumak."


 


" BABAYİĞİTLERİN ER MEYDANINA ÇIKACAĞI GÜN BUGÜN "


Amaçlarının bir an önce yatırımlara başlamak olduğunu ifade eden Çağlayan, "Bizim bir amacımız var. Dün Sayın Başbakanımızın da net ifade ettiği gibi yatırımlara bir an önce başlanması. Ve şimdi diyoruz ki artık sizde sıra. Siz yatırımlarla en seri en çabuk şekilde bunları yapacaksınız. Hani Sayın Başbakanımızn bir ifadesi vardı. ' Babayiğit arıyorum ' diye. Babayiğitlerin er meydanına çıkacağı gün bugün. Ümit ediyorum ki, inşallah belirlenmiş olan oranlar çerçevesinde yeni yatırmların ve önemli çalışmaların yapılacağı bir döneme giriyoruz" dedi.


" YATIRIMCILARIMIZIN 6. BÖLGEDE YATIRIM YAPMAMASI İÇİN HİÇBİR NEDEN KALMAMIŞTIR "


Sigorta primi teşviğiyle ilgili de konuşan Bakan Çağlayan, şunları söyledi:


"Bir diğer destek unsuru da sigorta primi işveren hissesi desteği de olacak. Bu destek de bölgelere göre kademeli olarak 2 - 12 yıl arasında uygulanacak. Yani bu yeni sistemle bu desteğin süresi tüm bölgelerde artmış oluyor. 6. bölgede yapılacak yatırımlarda, yatırımlarını bölgede yapacak yatırımcıların ödemesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmı 10 yıl boyunca, yatırımlarını organize sanayi bölgesinde yapmışsa, devlet tarafından ödenecek. Eskiden bu destek süresi 5 yıldı. Bu çerçevede bilhassa sigorta primi işveren hissesinin 6. bölgede olması halinde devletin 12 yıla kadar desteği olacak."


 


Yatırımcıları 6. bölge olarak bilinen Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine yatırıma davet eden Çağlayan, " Yatırımcılarımızın 6. bölgede yatırım yapmaması için hiçbir neden kalmamıştır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerimizde devletin, sivil toplum kuruşlarının. sanayi kuruluşlarımızın ve on yılların ihmali sözkonusudur. Biz bunları çözmeye çalışırken, terör örgütünün sorunların çözülmemesi noktasında nasıl çalıştığını sizler görüyorsunuz. Yeni teşvik sistemi az gelişmiş bölgelerde yeni yatırımları çekecek ve bölge insanlarının Doğu ve Güneydoğu'da yatırım yapmalarını sağlayacak olan bir çalışmadır" şeklinde konuştu.


" 5 MİLYON LİRALIK YATIRIMI OLAN BİR YATIRIMCI 6 .BÖLGEDE YÜZDE 116'YA KADAR DESTEK ALACAK "


Bakan Çağlayan, 5 milyonluk bir yatırım sonucunda 40 kişinin çalıştığı bir iş yerinin teşviklerden nasıl yararlanacağını anlattı. Buna göre, yatırım birinci bölgedeyse, toplam bin 349 liralık, ikinci bölgede bin 682 liralık bir destek olacak. Birinci bölgede olan destek yoğunluğu yüzde 27 iken, altıncı bölgede bu yoğunluk yüzde 116 'ya kadar çıkacak. Çağlayan " Yani 6. bölgede yatırım yapmış bir yatırımcı 5 milyon liralık yatırımında ve 40 kişilik istihdamında kendisine verilen destekler de hesaplandığında kendisine yapılan yatırım kadar, yatırımın karşılığını devletten alacak gibi gözüküyor" dedi.


Enerji yatırımlarıyla ilgili de konuşan Çağlayan, devletin yapılacak enerji yatırımlarına destek verileceğini belirtti. Çağlayan, " Yani biz yapılacak olan enerji yatırmının kendisine destek vereceğiz. Nasıl olacak bu ? Bir kere doğalgaz olmayacak. Bizim desteklerimiz arasında doğalgaza dayalı enerji desteği olmayacak. Kendi yerel kayaklaırmızı ve yenilenebilir enerji kaynaklarını öngören bir anlayışta olacağız. Bu konuda kararın çok net olduğunu altını çizerek söylüyorum. Yani 500 megavatlık bir enerji ihtiyacı için, yapacağı tesiste bin megavatlık bir yatırım yapmışsa, bunun 500 megavatlık kısmına biz destek vereceğiz " diye konuştu.


YERLİ OTOMOBİL AÇIKLAMASI


Konuşmasının sonunda yerli otomobil konusuna da değinen Çağlayan, yan sanayinin desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Çağlayan, " Sayın Başbakanımızn yerli otomobil yapılmasındaki ısrarının altında yatan neden budur. Yoksa otomobilin adının Ali veya Veli olması değil. O otomobilin Türk mühendisi Türk tasarımcısı tarafından Türkiye'de yapılması kendisine dışarıdan lisans veren olmadığı için, motor üretimini de Türkiye'de yapabilecek bir seviyeye gelmesidir " dedi.


Bakan Çağlayan daha sonra ' Yapar mıyız yapamaz mıyız ?' diye salondaki sanayicilere soru yöneltti. Çağlayan, "Öyle bir yan sanayiye sahibiz ki bugün 8.5 milyar dolar ihracat gerçekleştiriyoruz. Şu anda Türkiye'deki otomotiv sektörü bir otomobilin yüzde 85'ini yapabilecek yetkinliğe, zekaya, kapasiteye ve alt yapıya sahiptir. Otomobilin yüzde 100'ünü ülkemizde yapmak şart değil ama yüzde 85'ini yapabilecek durumdayız" şeklinde konuştu.


PÇK-ÜÇ (MK) (FOTOĞRAF)