" AB ÜLKELERİNİN 10 YILLIK BİR KAYBI VAR "


Avrupa'da yaşanan ekonomik krizin ciddi biçimde hissediliğini belirten Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, şunları söyledi:


"Euro bölgesi'ndeki 17 ülkenin sadece 6'sı kriz öncesi yani 2008'deki ekonomik büyüklüğüne ulaşabilmiş durumda. 11 ülke hala 2008'deki büyüklüklerinin gerisinde. Bizim tahminlerimize göre Yunanistan'ın 2021'de, İtalya'nın 2019'da kriz öncesindeki büyüklüklerine geri dönebilecek. Portekiz, Slovenya ve İspanya ise 2017 yılında 2008'deki durumlarına dönebilecekler. Sonuç olarak AB ülkelerinin nereden bakarsanız bakın 10 yıllık bir kaybı var. Avrupa'da durum buyken, bizdeki Orta Vadeli Programda yüzde 4'lük büyümeyi yakalayacağımız konusunda bir endişemiz yok. Bildiğiniz gibi, 2010'da yüzde 9.2, 2011'de yüzde 8.5'luk bir büyüme elde ettik. 2012'de hedefimiz yüzde 4. Ama ilk çeyrekte 3.2 büyüdük. Ekonomimiz tam 10 çeyrektir ortalama yüzde 8.1 hızla kesintisiz büyüdü."


" İLK YEDİ AYLIK VERİLERE GÖRE 85.2 MİLYAR DOLAR İHRACATIMIZ VAR "


Bakan Çağlayan, Türkiye'deki işsizlik oranlarından da bahsetti. Çağlayan, " Dün açıklanan rakamlaır hep birlikte gördük. Yüzde 8.2'lik bir işsizlik rakamı 10 yıldır hasret kaldığımız bir işsizlik rakamıydı. 2011 krizi öncesinde Türkiye'nin elde etmiş olsuğu bir rakamdı. 8.2'lik bir işsizlik rakamı aslında orta vadeli programın hedefinin çok altında olduğumuzu gösterdi. Biz yüzde 8.2'likl bir işsizlik rakamını yakalarken, yüzde 11.2, İspanya'da yüzde 24.8, Fransa'da yüzde 10.1, İngiltere'de yüzde 8.1, ABD'de yüzde 8.2. Ben inanıyorum ki bizi bilhassa iç talep canlandıkça işsizlik de buna paralel düşecek. Yeni teşvik sistemiyle beraber işsizlik rakamlarında çok daha önemli rakamları yakalayacağız " dedi.


Çağlayan, istihdamda artış yaşandığını da belirterek, " Bakın sadece 2. çeyrekte yani Nisan - Mayıs - Haziran aylarında ekonomimiz 1 milyon 994 bin istihdam yarattı. Bu hakikaten muazzam bir artış. Daha önceki 2. çeyreklerde hiç bu kadar yüksek istihdam artışımız olmamıştı. İhracatın büyümenin etkisini gördüğümüzü çok net bir şekilde bir kez daha buradan ifade etmek istiyorum" diye konuştu.


2012 yılının ilk 6 ayında elde edilen ihracat rakamlarınuın bugüne kadar yakalanan en yüksek ihracat rakamları olduğunu söyleyen Çağlayan, " Türkiye'nin ihracatı ilk 6 ayda TÜİK kayıtlarına göre 74. 4 milyar dolar olurken, ihracatçı birlikleri verilerine göre, Temmuz ayı verilerinden 10.8 milyar dolar ilave ettiğimiz zaman 85. 2 milyar dolarlık bir ihracat ortaya çıkıyor. İlk yedi aylık veriler bunlar" dedi.


" İHRACATIMIZDA, 3.1 MİLYAR DOLARLIK BİR KAZIK YEMİŞ DURUMDAYIZ "


Ekonomi Bakanı Çağlayan, " Asıl vurucu nokta. Eğer AB bu krizi yaşamamış olsaydı. Bizim birinci çeyrekteki ihracatımızı yüzde 3.2 değil, yüzde 4.2 gibi çok önemli bir rakama bali olacaktı. Yani AB' de yaşanan talep daralmasının büyümemize getirmiş olduğu fatura yüzde 1.5'luk bir büyümedir. Bir başka deyişle eğer Türkiye AB'nin 28. üyesi olsaydı, geçen yıl AB'deki büyüme çok daha yükske rakamlara erişecekti " diye konuştu.


 Pariteden de bahseden Çağlayan, " Euro bölgesi'ndeki kriz nedeniyle euronun değer kaybetmesi ihracatımızı doğrudan etkiliyor. Parite Haziran 2011'de 1.44'tü. Haziran 2012'de bu 1.25'e kadar geriledi. Bu gerileme olmasaydı, euro cinsinden ihracatımız 35.5 milyar dolar yerine, 38.6 milyar dolar olacaktı. Biz pariteyle ihracatımızda, 3.1 milyar dolarlık bir kazık yemiş durumdayız. Bunu size bir mazeret olsun diye söylemiyorum. Bunu size bir tespit olsun diye söylüyorum " dedi.


(FOTOĞRAF)