Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Adana'da Sunar Şirketler Grubu'na bağlı Elita Gıda'nın ayçiçek yağı tesislerinin açılışını yaptı. Bakan Çağlayan, sıvı yağ rafinasyon kapasitesini 400 tondan 1000 tona çıkaran ve İstanbul Sanayi Odası'nca 2011'de Türkiye'nin 'En Hızlı Büyüyen Gıda Şirketi' seçilen fabrikada incelemelerde bulundu. Çağlayan, burada gazetecilerden birinden aldığı fotoğraf makinesiyle, fotoğraflar çekti. Daha sonra Kuran okunarak başlayan törene geçen Çağlayan, burada yaptığı konuşmada Türkiye'nin AB ülkelerine göre çok hızlı büyüdüğünü söyledi. Çağlayan şöyle konuştu:

"Türkiye artık ihracatla büyüyen bir ülke olmuştur. Geçen yıl ihracatımızın yarısını Avrupa'ya yaptık. Bu yıl ise yüzde 33'lere düştü. Bugün Avrupa'da işsizlik ortalaması yüzde 10.5, Euro bölgesinin işsizlik ortalaması ise 11.7. Bu kadar yüksek işsizliğin olduğu ortamda Türkiye ise yüzde 8.4'lük işsizlik rakamına sahiptir."

'DÜNYANIN EN RİYAKAR KURULUŞU'

Türkiye'nin AB kapısında 50 yıldır bekletilmesinin kabul edilemez olduğunu savunan Bakan Çağlayan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye AB kapısında bekletilen bir ülke. AB, gelmiş geçmiş ikiyüzlülüğü en fazla hissedilmiş birliktir. Dünyanın en riyakar kuruluşudur. Bu AB, Türkiye'yi kapısında 50 yıldır bekletmektedir. Şimdi bu 50 yıldır kapısında bekletilen AB, 27 ülkeden oluşan bir birliktir. 23 ülkesinin bütçe açıkları Türkiye'den çok daha yüksektir. Yine bu 27 ülkenin 22'sinin kamu borçları iç ve dış borçları Türkiye'den çok daha fazladır."

'GÜLMEKTEN KENDİMİ ALAMADIM'

Nobel Barış Ödülü'nün AB'ye verildiğini duyunca çok şaşırdığını ve gülmekten kendini alamadığını belirten Çağlayan şunları söyledi:

"Benim saygın diye bildiğim, geçmişte yapmış olduğu uygulamalar nedeniyle doğru çalışmalar yapan Nobel Barış Ödülü, bu yıl kalkıldı AB'ye verildi. Yemin ederim kendimi gülmekten alamadım. Şimdi barış ödülü kime verilir? İnsan haklarına katkı yapan, insanlığa değer veren, yaptığınız her muameleyi eşit yaparsanız anlarım. Şimdi bu Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilen AB, 17 yıldır gümrük birliği yapmış olduğu, adeta kendisine çıkış kapısı olarak gördüğü Türkiye'nin iş adamlarına vize uygular. Gümrük birliği yaptığı Türkiye'ye bu insanlık suçunu uygulayan AB, Brezilya'ya Arjantin'e, Paraguay'a, Makedonya'ya vize uygulamaz. Böylesine bir insanlık suçu işleyen, insan hakları ihlali yapan, ticarette haksız rekabet yaratan bir AB'ye böyle bir Nobel Barış Ödülü verdiğiniz için bende bu Nobel Barış Ödülü'nü kınıyorum. Bunun adı barış değil, AB'ye ikiyüzlülük ödülü olabilir."

Yapılan konuşmaların ardından Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüş, Sunar Mısır Fabrikası yetkilileri, fabrikanın yeni tesisinin açılışını yaptı. Çağlayan daha sonra Mersin'e geçti.



MK(BY/COŞ)