Egeli ihracatçılar, 2012 yılının ilk 9 ayında 74 milyon 242 bin dolarlık orman yan ürünü ve baharat ihracatı yaptı. 2011 yılı sonunda da 111 milyon 363 bin dolarlık baharat ve orman bitkisi ihracata 'doğal katkı' oldu. Sezonun en fazla hareketli olduğu bu dönemde bir değerlendirme yapan Ege Ağaç Mamulleri ve Orman ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, kekik, defne, biberiye, ıhlamur, meyankökü, meşe palamudu ve tıbbi bitkiler gibi pek çok üründeki bilinçli üretimle kazancın ve dünya piyasalarındaki ağırlığın da giderek arttığını kaydetti.

Bu ürünlerin çoğunun doğadan temin edildiğini ancak son dönemlerde kekik ve defne üretiminin başlamasıyla önemli atılımlar gerçekleştiğini kaydeden Tarakçıoğlu, toplama, ayıklama, temizleme ve kurutma gibi aşamalarla ilgili üreticilerin sürekli olarak bilinçlendirildiğini, bu konularda Bakanlıkla koordineli bir şekilde çalıştıklarını vurguladı.

ALMANYA VE HOLLANDA ARADAN ÇEKİLDİ

Mahsullerin yeni çıktığı bu dönemden aralık ayına kadar hareketli bir dönem geçirdiklerini, yılbaşında azalan hareketliliğin yine nisan ayına kadar devam ettiğini aktaran Tarakçıoğlu, ülke tarımındaki genel sıkıntının kendilerine de yansıdığını, bazı ürünlerin rekoltelerinde azalmalar yaşandığını ifade etti. İhracat pazarlarıyla da ilgili bilgi veren Tarakçıoğlu, başlıca pazarları olan Avrupa'ya satışta şu anda herhangi bir sıkıntının olmadığını kaydetti. Fiyatların yükselmesinden kaynaklı kısa bir süre durgunluk olduğunu, ancak bunun aşıldığını dile getiren Tarakçıoğlu, şunları söyledi:

"Yeni pazarlar konusunda ise fuarlar çok etkili oldu. Bizden daha evvel dolaylı şekilde ürün alanlar şimdi direkt almaya başladı. Önceden Alman ve Hollandalı ithalatçılar bizden baharatları alır, satardı. Şimdi biz direk satmaya başlıyoruz. Güney Afrika pazarının önü bu şekilde açıldı. Hollanda'nın satış yaptığı pek çok ülke ile de aracı ortadan kalkıyor. Yani baharat yolu kısalıyor. Bunun nedeni de iletişimin ve ulaşımın bu kadar gelişmesi. Aracıların ortadan kalkması ciroları da olumlu etkiliyor."

KEKİK KOKUSU EGE VE AKDENİZ'E YAYILACAK

Denizli'de yaygın bir şekilde üretilen kekiğin daha fazla yerde üretilmesi için de çalışma yürütüldüğünü kaydeden Tarakçıoğlu, "Kekik üretimi bir bölgede sıkıştı kaldı. Talebe yanıt verebilmek için üretimi yaygınlaştırmamız gerekiyor. Ege ve Akdeniz Bölgesi'nin pek çok yeri kekik üretimine uygun. Antalya ve Mersin'e kadar pek çok kekik üretim alanı açılabilir. Örneğin Muğla doğal kekiğin en çok olduğu bölgelerden biri ama tercih meselesi. Üreticiye verimli topraklarda kekik üretimi yapmak cazip gelmeyebiliyor. Daha çok kıraç araziler tercih ediliyor" bilgisini verdi.



BT(İÖ/SS)