Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, turizm bölgelerinde gerek mülk satışlarının, gerek yatırımların bu yasayla birlikte atağa geçeceğini belirtti. Yasanın TBMM’de kabul edilmesinin çok iyi olduğunu kaydeden Kocadon şöyle dedi:

"Birçok yabancı yatırım yapabilecek. Bodrum emlak piyasası hareketlenecek. Satılmak için bekleyen bina stoğumuz mevcut. Yabancıların Bodrum'a dışarıdan bakmalarının önüne geçmiş olacağız. Bodrum'a ve turizm bölgelerine hayırlı olmasını diliyorum. Ege ve Akdeniz'i ciddi yatırımlar bekliyor. Bu yasa ile ekonomi canlanacak."

'BÜROKRASİ AZALACAK'

Kuşadası Emlakçılar Odası Başkanı Müslüm Yıldırım, yasanın TBMM’de kabul edilmesiyle, emlak piyasasında oluşacak ciddi hareketliliğin yanı sıra, geçmişte yabancılara mülk satışında ortaya çıkan bürokratik işlemlerin de ortadan kalkacağını savundu. Yasanın en önemli bölümünün mülk edinme izinin askerden alınarak valiliklere verilmesi olduğunu vurgulayan Yıldırım şunları söyledi:

"Bu bürokrasiyi azaltacak. Parası olan her yabancı Türkiye’den mülk edinebilecek. Eskiden bürokratik işlemler uzuyor, paralar ülkeye geç geliyordu. Şimdi tüm bunlar ortadan kalkacak. Yabancılar Türkler gibi kimlikleriyle gelip, istediği yeri tapudan üstüne geçirtebilecek. Türkiye’ye ciddi bir para girdisi olacak."

'DİDİM'E İRANLI VE TÜRK CUMHURİYETLERİ İLGİSİ'

Didim Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Osman Coşkun ise, özellikle İngilizler’in son zamanlarda da İranlılar ve Türk cumhuriyetlerinin yatırım için ilçeye fazla ilgi gösterdiklerini söyledi. Yasanan TBMM’de kabul edilmesiyle bu ilginin daha hızlı yatırıma dönüşeceğinin altını çizen Coşkun şöyle konuştu:

"Ruslar’ın yatırımı başlamıştı, yasayla daha da hızlanacak. Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği üyelerinin bir süre önce İran’a yaptıkları gezide, Ege Bölgesi’ne dikkat çekmeleri, onların Didim’e olan ilgilerini artırdı. Didim’de bakir alanlar fazla olduğu için yatırımcılar daha çok tercih ediyor. İlçemizdeki 15 bin konut stoğunun büyük kısmının bu yasanın ardından elden çıkacağını tahmin ediyorum. Stoğun azalmasıyla yeni inşaatlar da başlayacak. Bu alanda da ciddi bir hareketlenme olacak. Yasadan önce özellikle İranlılar’ın olan ilgisi resmiyete dönüşürse bu hareketlenme daha da artar."

Marmaris’teki Güven Emlak sahibi Mehmet Baş da, yeni yasanın bürokratik işlemleri ortadan kaldıracağı için yabancıların daha kolay mülk edinebileceğini savundu. Baş bu durumun da mülk satışlarını arttıracağını söyledi.

DHA(AÖ/COŞ)