Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği verilerine göre, 2011 Ekim ayı sonu itibariyle Türkiye geneli çimento tüketimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 arttı ve 44 milyon 372 bin tona yükseldi. Bölgeler bazında ise en fazla tüketimi 11 milyon 85 bin tonla Marmara Bölgesi yaparken, onu 8 milyon 568 bin tonluk tüketimle İç Anadolu Bölgesi, 6 milyon 814 bin tonluk tüketimle Karadeniz Bölgesi ve 6 milyon 739 bin tonluk tüketim ile Akdeniz Bölgesi takip etti. Ege Bölgesi ise 4 milyon 163 bin tonluk tüketim yapan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden sonra 6’ncı sırada yer aldı. Bölgenin çimento tüketimi geçen yıla oranla yüzde 15 artarak 3 milyon 903 bin tonu bulmasına rağmen Türkiye genelinde geri sıralarda yer alan Ege Bölgesi’ni ise Doğu Anadolu Bölgesi izledi.

RAKAM DA YANITI DA BURADA

Konuyu daha önce de gündeme getiren Batıçim Yönetim Kurulu Başkanvekili Tufan Ünal, bölgedeki çimento tüketim hızının ülkedeki hızı yakalayamadığına dikkat çekerek bu dönemde özellikle Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinde gelişim yaşandığını söyledi. Ünal, "İzmir geri mi gidiyor, işte rakam da yanıtı da burada. Bölgenin Akdeniz’e kadarki geniş art alanında altyapı yatırımlarının ne kadar zavallı seviyede olduğunu gösteriyor. Uzun yıllardan beri İzmir ve Ege Bölgesi’nde hatırı sayılır bir devlet yatırımı, yerel idare yatırımı veya özel sektör girişimi olmadı. Özel sektör rant elde etmek için yatırım yapar. Bunun için altyapı yatırımlarının yapılması gerekir. Rakamların bu seviyede olmasının, kamunun yapmak zorunda olduğu yatırımlara 'şöyle bir dursun hele' denmesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Karadeniz ve İç Anadolu ciddi anlamda yürümüş. Otoyol, HES gibi yatırımlar ve teşvikleri oraya götürmek bir anda yatırımları canlandırdı. Güneydoğu Anadolu’nun dahi Ege’yi geçmesi beni rahatsız etmiyor, bu ülkenin her tarafında birden kalkınmanın olması keyif verici. Ama bu, dengeli olursa daha keyifli olur. Bunun dengesi 8-10 yıldır bozulmuş durumda. Siyasi öncelikler, hükümetlerin yatırım önceliği de söz konusu olabilir. Ama artık sıra İzmir'e ve Ege’ye geliyor diye düşünüyorum" dedi.

KENT DÖNÜŞÜMÜNE ONAY TALEBİ

İzmir’de tüketimin artması için ise özellikle yeni kamu yatırımlarını, Yeni Kent Merkezi ve kent dönüşümü gibi projelerin hayata geçmesini beklediklerini vurgulayan Tufan Ünal, kent dönüşümü projesinin uzun süredir onaylanmaması ile ilgili olarak ise "10 aydır bekleyen projeler var. Bunları artık bekletmek ayıp oluyor, onaylayın geçin. Diğer şehirlerin projeleri 1-2 ayda çıkıyor. İzmir’e, İzmirliye bir katkıdır. O onayı veren de kazanır yapan da kazanır. Bunda korkacak bir şey yok" diye konuştu.



BT(İÖ/CK)