Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (EBİLTEM) koordinatörlüğünde Denizli Ticaret Odası ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ortaklığında yürütülen EBIC Ege Projesi, meyvelerini vermeye başladı. Dünyadaki en güçlü uluslararası ticaret ve teknoloji transfer ağı olan Avrupa İşletmeler Ağı (EEN) bünyesindeki EBIC Ege, kendi başarı hikayesini yazarken birçok KOBİ’nin de başarına yardımcı oldu.

4 MİLYON EURO KATMA DEĞER YARATILDI

Konuyla ilgili bilgi veren EBIC Ege Proje Müdürü Dr. Serdal Temel, 2008-2010 yıllarını kapsayan ilk dönemde yaptıkları çalışmalar sonucunda 69 işbirliği anlaşmasının imzalanmasına aracılık ettiklerini belirtti. Bu işbirliklerine yönelik anket sonucu, anlaşmaların kurumlara yaklaşık 4 milyon euro katma değer sağlandığını ifade eden Temel, 28 kişilik de istihdam imkanı yaratıldığını aktardı. 2010-2012 yılları arasında da 20 işbirliği anlaşmasının imzalandığını dile getiren Temel, yaratılan katma değerin ise yapılan anket çalışması sonrasında açıklanabileceğini söyledi.

Projenin 2013 yılına kadar devam edeceğini kaydeden Temel, KOBİ’lerin rekabet gücünü artırmak, dünyadaki pek çok şirketle işbirliklerini geliştirmek amacıyla 'üniversite-sanayi işbirliği'nin en somut örneklerini vermekten mutluluk duyduklarını belirtti. Temel'in anlattığı başarılı örnekler şöyle:

MANİSALI PLASTİKÇİ 'BAŞARI ÖYKÜSÜ' YAZDI

Manisalı plastik üreticisi Lenis Global, daha önce bilgi ve deneyim sahibi olmadığı AB Çerçeve Programları konusunda EBIC-Ege ofisini ziyaret etti. Formlarının doldurulmasına bile yardımcı olunan firma, ilk defa bir AB projesine ortak olarak katılırken yaptığı harcamalar AB tarafından yüzde 100 desteklendi. Bu deneyim sonucunda firma başvurduğu iki AB projesinin sonuçlarını bekliyor. Firma, destek sayesinde sadece AB projelerine değil aynı zamanda TÜBİTAK ve San-Tez projelerine de başvurma çalışmalarını sürdürüyor. Bu anlaşma AB tarafından da bir 'Başarı Öyküsü' olarak EEN'de yayımlandı.

İSKOÇLAR AKILLI TEKSTİLİ İZMİR’DE ÜRETMEYE BAŞLADI

Çin’de yatırım planlayan İskoçyalı Scotmas Ltd. adlı firma Türkiye’ye yönlendirilince, EBIC Ege Proje Müdürü Dr. Serdal Temel, 6 aylık bir ikna süreci sonrasında İzmir’deki gerekli firmalarla da temas kurarak yatırımı bölgeye çekmeyi başardı. Sonuç olarak İskoç firma 2009 yılında İzmir’e akıllı tekstiller konusunda pilot üretim ünitesi kurdu ve bugün 10 kişi istihdam ediliyor. Tüm üretim İskoçya’ya ihraç ediliyor. Bununla birlikte İskoç firma Ege Üniversitesi ile birlikte 3 farklı konuda oluşturduğu Ar-Ge projelerinin de tüm finansmanını karşıladı. Bu araştırmalarda 2 doktora ve 6 yüksek lisan olmak üzere 8 kişi burs alıyor. Bu anlaşma AB tarafından da bir 'Başarı Öyküsü' olarak EEN'de yayımlandı.

'KOMŞU' İLE NAKIŞ İŞBİRLİĞİ

Yunan nakış işleme yazılımı üreticisi Compucon, Türkiye’de distribütörlük anlaşması imzaladı. Türk ortak arayışına giren firma, ağ sayesinde Denizli merkezli Yorka Yazılım firmasına ulaştı. Bu sayede Yorka firması da ürün yelpazesini genişletti, bu alanda neredeyse tüm ürünleri satan bir firma haline geldi. Bu anlaşma da AB tarafından da bir 'Başarı Öyküsü' olarak EEN'de yayımlandı.

DOSTLUK FİDANLARI

Ödemiş’te meyve fidanı yetiştiren ve ihracat da yapan Parlar Fidancılık, yeni bahçe ağaçları ekmek ve teknik destek isteyince EBIC-Ege’ye başvurdu. Uzman yardımı için AİA Ağı’ndaki firma ve kurumları araştıran EBIC-Ege çalışmaları sonucunda, 30 yıldan fazla deneyime sahip C. van der Riet ile temas kurulup Türkiye’de getirildi. Sorunların tespitini ve çözüm önerilerini geliştiren firma, bölgede olmayan bir yardıma da ulaşmış oldu.

DANİMARKALI DÜNYA DEVİYLE TANIŞTIRDILAR

İstanbul’da üretim yapan ve hiçbir yabancı firma ile işbirliğinde bulunmayan Nergisler Makine, EBIC-Ege sayesinde dünyanın en büyük sanayi tipi dondurma makinesi üretimi yapan Danimarkalı Gram Equipment firmasının işbirliği talebine yanıt verdi. Yaklaşık 350 metrekarelik alanda 5 aile üyesi ile üretim yapan bu işletmenin yabancı dil bilen personeli olmasa da EBIC-Ege bu aşamada da destek verdi ve anlaşma imzalandı. Sonuç olarak, firma bugün, bin 500 metrekarelik daha büyük bir fabrikada 1 mühendis toplam 14 çalışan ile faaliyetini sürdürüyor. Türk firması, Danimarkalı firmanın en önemli tedarikçilerinden birisi haline geldi ve üretiminin yüzde 90’ını Danimarka’ya ihraç ediyor. 2011 yılı itibari ile Türk firması sanayi tipi dondurma makinelerini Danimarkalı firma adına Türkiye’de üretmeye başladı. Bu çalışma söz konusu işbirliğinin ekonomik sonuçlarının çok daha yüksek olacağını gösteriyor.

6 KOBİ 3 MİLYON EURONUN ÜZERİNDE ÜRETİM YAPTI

Aynı firma 2010’da EBIC-EGE ile tekrar temas kurarak üretimin önemli kısmını Türkiye’ye kaydırmak istediğini bildirince, EBIC-Ege bir hafta içinde istenen özellikte 12 Türk firması ile bağlantı kurdu. Çalışmalar sonucunda Danimarkalı firma toplam 6 Türk işletmesi ile sac metal işleme ve farklı malzemelerin imalatı konusunda üretim anlaşması imzalayıp üretime 2011 yılının ilk ayında başlandı. Danimarkalı firmanın yetkilisinden alınan bilgiye göre, sadece 2011 yılında Türk firmaları ile toplam 3 milyon euronun üzerinde bir üretim yapıldı. Bu anlaşmaların artarak devam etmesi de bekleniyor.



BT(İÖ/CK)