Geçen hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın açıkladığı Yeni Teşvik Sistemi’ni değerlendirmek için basın toplantısı düzenleyen EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, hükümetin 'Yanlışlıklar olabilir, düzeltilmesi söz konusudur' yaklaşımının kendileri için ümit ve moral verici olduğunu kaydetti. Son sistemden genel olarak memnun olduklarını belirten Yorgancılar, "Doğru yapılanları tebrik ediyoruz. Hakettiğimiz bir teşvik sistemiydi" diye konuştu.

İZMİR TEŞVİKLERİNDE YÜZDE 62’LİK DÜŞÜŞ

Sistemi İzmir açısından değerlendiren Yorgancılar, yüzde 14.7 ile işsizliğin en yüksek olduğu İzmir’de, 2010 yılına göre 2011 yılında teşviklerde yüzde 62’lik düşüş söz konusu olduğunu, dağıtılan 6 milyon 351 bin TL'lik teşviğin yüzde 70’ine karşılık gelen 4.3 milyon dolarının Petkim yatırımı için olduğunu söyledi.

'EBSO’NUN ÖNERİLERİ KABUL GÖRDÜ'

2011 yılında ithalatın yüzde 71.9’unu ara malı ithalatının oluşturduğunu, yeni teşvik sisteminin ise ithalat bağımlılığını azaltacak ve cari açığı aşağı çekecek bir sistem olduğunu dile getiren Yorgancılar, Türk sanayisinin her 100 dolarlık üretiminde 43 doların ithalat girdisi olarak kullanıldığına işaret etti. İzmir’de EBSO tarafından kurulmuş 10 tane büyük OSB’nin yaklaşık 23 milyon metrekarelik sanayi parseli bulunduğunu ve bunların 7 milyon 671 bin metrekaresinin boş olduğunu hatırlatan Yorgancılar, OSB’lerin geliştirilmesi ve teşvik edilmesi yönündeki önerilerinin yeni pakette kabul gördüğünü anlattı. Yorgancılar şunları söyledi:

"Biz bu teşvik sisteminde 'yatırımı, üretimi, ihracatı artıran, yerli malı kullanmayı cazip hale getiren ve buna paralel ithalatı azaltan bir çerçeveye sahip olmalıdır' dedik. Bu teşvik sistemine baktığımızda aslında bizim söylediklerimizin aynısı çıktı. Yatırımı, üretimi destekliyor, ihracatı, istihdamı desteklemiyor. Cari açığı düşürmek, yerli malı kullanımını artırmak temel hedef. İhracat ve istihdam hariç bizim tanımladığımız tüm kısımları içeren bir model oldu. OSB’ler konusu EBSO’nun önerisi. Demek ki doğru fikir olduğu müddetçe benimseniyor ve bir model haline geliyor. Bundan da büyük gurur duyduk."

RÖTUŞLAR İÇİN BAKANLARLA GÖRÜŞÜLECEK

Stratejik sektörlerin teşvik edilmesi, yatırım indiriminin geri getirilmesi, turizme özel destekler gibi taleplerinin yeni pakette kabul edildiğini dile getiren Yorgancılar, "İki noktanın eksik olduğunu düşünüyoruz. Enerji ve istihdam konusunda KOBİ’lerin üzerindeki yüklerin kaldırılması konusundaki önerimizi ileteceğiz. Ben Ekonomik Koordinasyon Kurulu’ndaki tüm bakanlarımıza teşekkür ediyorum. Ali Babacan ve Zafer Çağlayan bakanlarımıza taleplerimizi ileteceğiz" dedi.

'KOMŞULAR ARASI FARK EN FAZLA 1 DERECE OLMALI'

Yeni sistemde İzmir’in teşviklerden en az yararlanabilen 1'inci bölge olarak açıklandığını, ancak kentteki OSB’lerde yatırım yapmak isteyenlerin 2'nci bölge avantajlarından yararlanabileceğini kaydeden Yorgancılar, "Ancak yanımızdaki 3'üncü bölge olan Manisa OSB’ye giden yatırımcı da 4'üncü bölge avantajından yararlanabilecek. İzmir ile Manisa arasındaki o fark maalesef burada devam ediyor. Bize göre komşu iller arasındaki teşvik farkı en fazla 1 derece olmalı" değerlendirmesini yaptı.

'MANİSA, 3'ÜNCÜ BÖLGE OLACAK İLİMİZ DEĞİL'

Yorgancılar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun paket açıklanmadan önce, "Manisa lobisini aşamıyoruz" değerlendirmesinin hatırlatılması üzerine, "Manisa 3'üncü bölge olacak ilimiz değil. Diğer 3'üncü bölge illerine baktığınızda normalde 2'nci bölge olması gereken iller içinde. Ama takdir tamamen hükümetimizin. Lobi de belki buradaki faktörlerden biridir" diye konuştu.

EBSO’NUN 'ALKIŞLADIKLARI'

-İl bazlı bölgesel teşvik sistemi

-Yatırımların 1 Ocak 2012’den itibaren geçerli olması önemli.

-Cari açığın azaltılmasını ön plana çıkaran bir sistem kurularak stratejik sektörlerin ön plana çıkarılması.

-OSB’ler için önerdiği sistemin, stratejik yatırımlar ve öncelikLi alanlarda yapılacak yatırımların 5. bölge desteklerinden faydalanmasının sağlanması.

-Yatırım indiriminin yeniden getirilmesi.

-Stratejik yatırımlarda bölge ayrımı olmaksızın yüzde 50 yatırım indirimi sağlanması.

-Kümelenmenin teşvik edilmesi.

-Hizmet sektörünün ilk kez destekleniyor olması.

-Yatırım sonrasında da firmaların desteklenmesi.

EKSİK OLARAK GÖRDÜKLERİ

-Komşu iller arasındaki haksız rekabetin giderilememesi

-OSB yatırımları bir alt bölge şeklinde teşvik edilse de OSB’lere yapılan yatırımların azami teşviklerden faydalandırılmaması.

-Cari açığın yüzde 70’ini oluşturan enerji ithalatına rağmen enerji desteğinin sınırlı kalması.

-Stratejik yatırım başlığının eklenmesiyle, büyük ölçekli yatırımların miktarı düşürülse de EXPO 2020 sürecinde önem taşıyan sağlık turizminin stratejik yatırımlarda olmaması.

-Tarımla ilgili bir teşviğin bulunmaması.

-İstihdam teşviğinin olmaması.



BT(İÖ/COŞ)