Egeli sanayicilere yeni TTK'yı anlatmak için 197'nci sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Ünal Tekinalp'in konuşmasında sıklıkla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) atıflarda bulunması EBSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ender Yorgancılar'ın tepkisini çekti. Zaman zaman karşılıklı konuşmalara dönüşen ve Prof. Dr. Tekinalp'in "Konuşmam istenmiyorsa hemen gidebilirim" diyerek karşılık verdiği, kısa süreli gerginlikler toplantıya damgasını vurdu. Tekinalp'in, toplantıda yaptığı 3.5 saatlik konuşma sonrasında rahatlamış olarak ayrılmadığını ifade ederken "Yasa çıktıktan sonra ikincil düzenlemeleri görseniz beni bu kadar çarmıha germezsiniz. Sizin bu ticaret kanunu hakkında şimdi bana söylediğiniz sözler kanunda yer almıyor. Ben de İzmirliyim. Böyle bir misafirperverlik görmedim" gibi sözlerle sitem etmesi dikkat çekti.

"STANDART KOYARKEN 586 ŞİRKETİ DÜŞÜNMEK MECBURİYETİNDE DEĞİLİZ"

Konuşmasında Türkiye'deki sanayicilerin uluslar arası piyasalara karşı sorumlulukları olduğunu vurgulayan Tekinalp, rekabet için şirket muhasebelerinin uluslar arası piyasaların diline uygun hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. "Türkiye bugün bu dili konuşmuyor" diyen Tekinalp, Türkiye'deki 95 bin anonim şirketten sadece 586 tanesinin halka açık olduğunu dolayısıyla standart koyarken bu 586 şirketi düşünmek mecburiyetinde olmadıklarını ifade etti. Tekinalp, ülkedeki 780 bin limited şirketin de 450 bininin gayri faal olmadığını, bunların içinde "hayat standardı şirketleri, naylon/ peçeleme/ paravan şirketler" olabileğini kaydetti.

"TOBB ŞİRKET SAHİPLERİNE GÖRE ELBİSE İSTİYOR"

Türkiye'nin sözü edilen rekabet koşullarının uzağında olduğunu anlatan Tekinalp, "Odalar birliği zihniyeti olduğu sürece de uzakta kalmaya devam edecektir" dedi. 1 Temmuz'da kanun yürürlüğe girdikten sonra ertesi gün herşeyin değişeceği gibi bir hayallerinin olmadığını, istenen bilançolara 4-5 senede kavuşulabileceğine işaret eden Tekinalp, TOBB'a yönelik eleştirilerini özetle şu şekilde sürdürdü:

"Yeni kanun ticarette güven verilmesi gereken ortak, alacaklı ve yatırımcıya göre yapıldı. Ama Hisarcıklıoğlu'na sorarsanız sadece şirket sahiplerine göre elbise dikilmesini istemektedir. Ne alacaklı ne de yatırımcı. Eğer bu olmaz ise sermaye piyasan gelişmez. Bugün Türkiye'deki sermaye piyasasının derinliği benim pantolonumun paçalarına gelmiyor. 100-150 milyon lira ile bu piyasayı her dakika manipüle edebiliyorlar. Neden? Çünkü bu piyasada yatırımcı yok."

"SADECE MALİYETTEN BAHSETMEK KOLAY"

Türkiye'nin doğru bilançolarla katma değer elde edeceğini vurgulayan ve özellikle denetim gibi konularda ek maliyetleri kabul eden Tekinalp, mecburi aidat toplayan TOBB'un gelirlerine ilişkin tek bir harcama yeri görülmediğini eleştirdi ve TOBB'un yeni TTK'nın getirdiği maliyetleri azaltmak için en ufak bir çalışmada bulunmadığını öne sürdü. Tekinalp, "Bunu raporlar halinde herkese vereceğim. Odalar birliğinin 5. derecede işi üniversite açmak. Üniversite var ama limited şirketlerle tek bir program yok. Beklemez miyiz biz TOBB'dan böyle bir şey. Sadece maliyetten bahsetmek çok kolay bir şey" dedi.

YORGANCILAR: 'BEN YAPTIM OLDU' DİYECEKSİNİZ YOK ÖYLE BİR ŞEY

Tekinalp'in özellikle TOBB ile ilgili eleştirilerine sert tepki gösteren Başkan Ender Yorgancılar, TOBB'la ilgili görüşlerine katılmadığını kaydederek "Unutmamak gerekir ki TOBB bugün 1 milyon 300 bin üyesi ile Türkiye'nin çatı iş örgütüdür. Böyle bir şeyde kaile almamak, önerilerini değerlendirmeden bu şekilde bakmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Kanunu uygulayacak olan TOBB'un üyeleri. Uygulayacak kesime 'ben yaptım oldu' diyeceksiniz yok öyle bir şey. Buna kimsenin hakkı yok" dedi.

"TTK'YI ÖNEMSİYORUZ"

Meclis üyeleri bu sözleri alkışlarken "Ortak bilanço, ortak denetim şirketine varız. Günün şartlarının çok gerisinde kalan eski tip kanunla yola devam etmenin mümkün olmadığını hepimiz biliyoruz. Modern ticaret hukuku istiyoruz. TTK'yı son derece önemsiyoruz. Cezalandırmaya karşı değiliz. Haksız rekabeti engelleyecek her türlü unsuru destekliyoruz" diye konuştu. Yorgancılar ayrıca eleştirileri Tekinalp'in şahsına anlamaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

ALKIŞLARA TİRYAKİ MÜDAHALE ETTİ

Konuşmalar sırasında alkışlar ve sözlü müdahaleler yaşanması üzerine uyarıda bulunan Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki "Alkışlamak, konuşmacıya söz atmak, konuşurken sözde bulunmak adetten değildir. Fikirlerinizi söz aldığınızda serbestçe hocama söyleyebilirsiniz" dedi.

TEKİNALP KİTABI YORGANCILAR'A UZATTI

İkinci kez söz alarak Yorgancılar ve meclis üyelerine yanıt veren Prof. Dr. Tekinalp, "Ne bizim yaptığımız kanun, ne benim okuduğumda anladığım; kanun, Sayın Yorgancılar'ın anlattığı kanun değildir. Kendisinden çok basit bir ricam olacaktır. Kanunun 524. maddesi buradadır" diyerek kitabı Yorgancılar'a uzatarak ilgili hükmü okumasını istedi.

"DİNLEMEYE HAZIR DEĞİLSENİZ GİDERİM"

Konuşmasının sık sık kesilmesi üzerine "Beni dinlemeye hazır değilseniz ben hemen giderim" önerisinde bulunan Tekinalp, Meclis Üyesi Atıl Akkan'ın "Ayaklarımızı biraz yere basalım" ifadesine yönelik olarak ise "Şunun yayınlanmasında bir bilim heyeti ne tür çıkar sağlayabilir. Sağlanacak çıkar sizindir. Şirketinizde bunun hesabını bilesiniz. Belki bunu ihtisasınız dolayısıyla anlayamayabilirsiniz. Yanınızdaki birini çağırıp bu hesap doğru mu diyebilirsiniz. Bütün gayretimiz bu. Beyefendi beni teorik buldu. Ben 1969'dan beri Akbank'ın müşavirliğini yaptım. 89'dan 2000 yılına kadar yönetim kurulu üyeliğini yaptım. Bana inanınız ayaklarım yere basıyor. Türkiye sanayisini adım adım takip etmiş biriyim. Yakından ve içerden. Sizlerin daha güzel bir istikbale varmanız için bu gayreti gösteriyorum" diye konuştu.

"197 KONUŞMA İÇİNDE İLK DEFA BÖYLE KARŞILANDIM"

Anlaşmazlıkların uzaması üzerine "Hakikaten üzüldüm" diyen Tekinalp, Yorgancılar'ın sözünü ettiği toplantıya "son dakikada konulmasından" dolayı gitmediğini, kendisine yönelik ithamların "fazla haksız gibi geldiğini" dile getirdi. Tekinalp, "197 konuşma içinde ilk defa böyle bir hareketle karşılaştım. Konu bu değil. Konu benim size TTK'nın önemli meselelerini anlatmamdır" dedi.

"DAHA GELMEM"

Anlaşılmayan noktalarla ilgili kendi cebinden bastırdığı bir kitabı TBMM üyelerine dağıtacağını da anlatan Tekinalp, "Bu sizler için yapılan bir mücadeledir. Ben zengin bir adam değilim" diye konuştu. Tekinalp ayrıca TOBB'dan ve EBSO'dan özellikle ceza hükümlerini iyi tetkik etmelerini istedi.

Toplantı sonunda plaket sunumunda ikincil düzenlemelerden sonra da EBSO'da konuk olabileceğinin söylenmesi üzerine araya giren Tekinalp, "Daha gelmem" diye konuştu.

BT(OG/SSA) (FOTOGRAF)