Yat, Trabzonlu fındık ihracatçısı ve turizmci Hüseyin Başaran'ın CMB Yatçılık şirketine ait tersanede 18 ayda tamamlandı. Yapımı anında 'Mina' olarak adlandırılan, ancak sahibine 'Orient Star' adıyla teslim edilecek yat tamamen Türk sermayesi, mühendis ve mimarıyla Türk işçisinin emeğiyle yapıldı.

İngiltere, Fransa, İtalya ve Hollanda ile ABD'den şirketlerin de katıldığı 'International Yacht Awards' yarışmasında 'Dünyanın En İyi Dizayn Ödülü'nü kazanan 'Orient Star', saatte 17 deniz mili hız yapabilen ve okyanusları aşabilecek şekilde imal edilen 1450 beygir gücünde 2 motora sahip.

Hüseyin Başaran'ın kızı Mina Başaran'a ithafen yapımına başlanılan ultra lüks yat, bir İngiliz işadamı tarafından 15.5 milyon Euro'ya satın alındı ve 'Mina' olan adı da 'Orient Star' olarak değiştirildi.

MYSTIC'İN REKORUNU DA KIRDI

47 metrelik 'Orient Star', firmanın geçen yıl denize indirdiği ve Avrupa'nın en büyük kompozit yatı unvanını elinde bulunduran mega yatı 'Mystic'in 46 metrelik rekorunu da kırarak 'Avrupa'nın en büyük kompozit yatı' unvanını ele geçirdi.

'GURURLUYUZ'

Hüseyin Başaran, lüks yatın daha denize indirilmeden dünyanın en iyi dizayn ödülü almasının Türk yat sektörü açısından büyük bir başarı olduğunu söyledi. Başaran, "Gururluyuz. Yatta, 4'ü konuklara ait olmak üzere 5 kamara yer alıyor. Toplam 19 yolcu ve mürettebat kapasiteli. Ev tipi balkonu yata monte ettik. Bu, yata ayrı bir güzellik kazandırdı. Önümüzdeki 5- 6 yıl içinde denize indirilecek teknelerde bunu görebileceğiz. Yatın çok özel mobilya kaplaması var. Swarovski taşlardan daha pahalı mobilya kaplaması var. Ses ve eğlence düzeni Iphone ve IPAD ile kontrol edilebiliyor" dedi.

'DÜNYANIN BİR NUMARASI OLABİLİRİZ'

Başaran, Türk yat sektörünün geleceğinin bugünden çok çok daha iyi olacağını da belirtti. Hüseyin Başaran sözlerine şöyle devam etti:

"Çünkü bizim bu işi Avrupa'dan, İtalya'dan, Fransa'dan, İngiltere'den, Hollanda'dan daha iyi yaptığımıza inanıyorum. Bu tekneyi eğer başka bir ülkeden satın almaya kalksaydınız iki katı para ödemek durumunda kalır ve bu kadar iyi bir kaliteye de sahip olamazdınız. Teknede kullanılan bazı malzemeleri satın almak yerine biz, özel olarak ürettik. Kaliteli işçilik de çok önemli. Gelecekte dünyada bir numarası olabiliriz bu sektörde."

BİR 75, İKİ 47 METRE PROJESİ DAHA

CMB olarak 47 metrelik iki lüks yat yapımına daha başladıklarını açıklayan Başaran, yatın birinin ABD'li bir işadamı için yapıldığını, diğerinin ise henüz müşterisinin belli olmadığını söyledi. Başaran, Katarlı bir işadamı için de 75 metre boyunda mega yat üretimi için görüşmelerin devam ettiğini dile getirdi.

BİR AY SONRA SAHİBİNE TESLİM EDİLECEK

200 işçinin 18 aylık çalışması sonunda teknenin planlanan sürede bitirildiğini belirten Proje Müdürü İbrahim Başar da denizde bir ay kadar sürecek deneme sürüşlerinin ardından ağustos ayının sonunda yatın İngiliz işadamına teslim edileceğini kaydetti. Antalya'dan ABD'ye rahatlıkla gidebilecek olan tekne, 25 ton yakıt kapasitesi, deniz suyunun temiz suya dönüştürülme sistemine sahip. İki jet ski, büyük bir araç garajı, 5 kamara ve bir master kabini bulunan 47 metre boyundaki yatın genişliği ise 9 metre.

CMB Yatçılık şirketi, geçen yıl denize indirilen ve yine adı gizli tutulan İngiliz işadamına satılan 46 metre uzunluğundaki 'Mystic' adlı lüks yatla da 'En İyi Motor Yat' ödülünü kazanmıştı.