EKİN Fuar AŞ ve ITE Group tarafından ortaklaşa düzenlenen fuara bu yıl Arjantin, Çek Cumhuriyeti, Kazakistan, Macaristan, Malezya, Slovenya ve Venezuela ilk kez katılırken, İtalya da fuarda bakanlık düzeyinde ilk kez temsil edilecek. Türkiye'den de çok sayıda turizm meslek kuruluşu, valilik, kaymakamlık, belediye, kalkınma ajansı ve tanıtma derneğinin katılacağı fuarda, ülkeler, bölgeler ve beldeler tarihi, turistik ve kültürel değerlerini tanıtacak.

FUAR, KÜRESEL KRİZE RAĞMEN BÜYÜYOR

Türkiye'de düzenlenen en yüksek yabancı katılımlı fuar olma özelliğini taşıyan EMITT 60 bin 500 metrekarelik alanda gerçekleşecek.

Ekin Fuar A.Ş. Genel Müdürü Hacer Aydın, EMITT'in dünyanın ve Türkiye'nin dört bir yanından gelen turizm profesyonellerinin buluşma noktası olduğunu belirtti. Aydın, "Turizm sektörünün büyük ve küçük tüm oyuncuları, dört gün boyunca profesyonel bağlantılar kurmak, işbirlikleri geliştirmek ve kendilerini tanıtmak için önemli fırsatlar yakalıyor. Küresel ekonomik krize rağmen geçtiğimiz yıl büyüme gösteren bölgedeki tek fuar olması da EMITT'e olan ilgiyi artırıyor" dedi.

EMITT Fuarı'na yurt dışından bu kadar ilgi gösterilmesinin arkasında Türkiye'de turizmin hareketli, sürekli gelişen bir sektör olmasının büyük payı olduğuna değinen Aydın, şunları söyledi:

"Türkiye, birçok ülke için model turizm ülkesi. Deneyimlerin paylaşılması turizmde büyük önem taşıyor. Deneyim paylaşımının yapıldığı en önemli alan ise turizm fuarları. Öte yandan Türkiye'de tatile çıkan kitle, dünya ortalamasının çok üzerinde artış gösteriyor. Nüfusunun yüksek ve genç olması, ekonomisinin canlı, kişi başı milli gelirinin hızlı yükselişi Türkiye'yi dünyanın en dikkat çekici turizm pazarlarından biri haline getiriyor. EMITT'e yeni ülke katılımlarının olmasının ardında bu gerçek ve Türkiye pazarından beklenti var."

DÜNYANIN 5'İNCİ BÜYÜK FUARI

Turizm alanında gerçekleştirilen en büyük fuarların başında Almanya'nın başkenti Berlin'deki ITB geliyor. ITB'yi Londra'daki WTM, Moskova'daki MITT ve Madrid'teki FITUR izliyor. EMITT de bu fuarların arasında, dünyanın en hareketli ve en geniş katılımlı 5'inci fuarı olarak biliniyor.

Fuarı düzenleyenlerden Ekin Fuar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Halim Bulutoğlu da, fuarın her yıl bir ana tema ile gerçekleştirildiğini EMITT'in bu yılki ana temasının 'Turizm Anadolu'ya açıldı' başlığı altında gerçekleştirileceğini söyledi. Fuarda, Anadolu'da turizm yatırımlarındaki hareketlenmenin sergileneceğini belirten Bulutoğlu bu kapsamda fuarla aynı tarihlerde iki salonda turizme mal ve hizmet veren firmaların katılacağı 'Turizm Tedarikçileri' bölümü oluşturduklarını açıkladı.

Bulutoğlu, bu bölüme halıdan mobilyaya, yiyecek içecekten ısıtma- soğutmaya, havlu-çarşaftan asansöre, bankacılıktan danışmanlık şirketlerine kadar her kesimin yakın ilgi gösterdiğini belirtti. Bulutoğlu, "Türkiye'de yılda ortalama 80 yeni otel yapılıyor. Bu da otellere mal ve hizmet vermek isteyen 54 sektörden binlerce firmaya milyarlarca liralık pazar yaratıyor. Bu pazara girmek isteyenler fuar ile aynı tarihlerde gerçekleştirdiğimiz 'Turizm Tedarikçileri' bölümündeki buluşmada yerlerini alıyor" diye konuştu.