DTO Başkanı Necdet Özer, Denizli iş dünyası olarak 2013 yılından beklentilerini anlattı ve 2012 yılının değerlendirmesini yaptı. Necdet Özer, 2012 yılında küresel ekonomideki belirsizliklerin azaldığını, fakat tamamıyla ortadan kalkmadığını söyledi. Küresel finansal krizin etkilerinin, ABD ve diğer gelişmiş ekonomilerde azaldığını, Euro Bölgesi'nde ise derinleştiğini kaydeden Özer, "Euro Bölgesi'ndeki borç krizi, dünya ve bölge ekonomisindeki büyümeyi olumsuz etkilemektedir. Küresel ekonomik büyüme oranı IMF tarafından revize edilerek 2012 yılında yüzde 3.3, 2013 yılında ise yüzde 3.6 olarak tahmin edilmektedir. Gelişmiş ekonomilerdeki uygulanan sıkı maliye politikaları, borçluluk oranlarının düşürülme çabaları, ekonomik büyümeyi güçleştirmektedir. Bu durum gelişmekte olan ülkelerin büyüme oranlarını da etkilemektedir" dedi.

'BÜYÜME YÜZDE 6 OLMALI'

Türkiye’nin 2010 ve 2011 yıllarında ortalama yüzde 8.8 büyüdüğünü, bu yıl yumuşak iniş yaşadığını belirten Özer, "2012 yılı Türkiye ekonomisinin soğutulması dönemi olmuştur. Türkiye’nin 2012 büyüme oranının yüzde 3.2 olarak gerçekleşeceği anlaşılmaktadır. 2012 yılında dış ticaret açığı hızla azalarak ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 70 oranının üstüne çıkmıştır, cari açık hızla azalmıştır. Tekrar iki haneli rakama çıkan enflasyonun kontrol altına alınması gerekmektedir. Yumuşak iniş, bazı makro göstergelerimizi iyileştirmiştir. Fakat Türkiye’nin özellikle istihdam sorunun çözülmesi ve buna bağlı olarak refahın yaygınlaşması için ekonomik büyümenin yüzde 5.5-6 oranında olması zorunludur. Hükümetin, Orta Vadeli Plan hedefleri dikkate alındığında 2013 yılı büyüme hedefinin de düşük tutulduğu görülmedir. Bu hedefin üstünde bir büyüme bekliyoruz” diye konuştu.

Dünyada krizin etkileri devam ederken ihracattaki artışın sürdürülmesinin başarı olduğunu dile getiren Özer, "Ekonomik büyümeye dış ticaretin katkısı pozitif olmuştur. 2013 yılında Türkiye, mali disiplini bozmadan, büyümesini ihracata dayalı yapıya taşımalıdır" dedi.

ALTERNATİF SEKTÖRLER GÖSTERGE

Denizli ekonomisinin de Türkiye ekonomisi gibi gelişme göstermeye devam ettiğini söyleyen DTO Başkanı Necdet Özer, en önemli gelişmenin ihracatın artmaya devam etmiş olması olduğunu vurguladı. Özer, şunları kaydetti:

"İhracatta 3 milyar dolar seviyesinin tutturulacağı beklenmektedir. İlk 10 ayda ithalat yüzde 11 oranında düşmüştür. Sigortalı kişi sayısı 175 bin kişiye çıkmıştır. Yüzde 4.5 civarındaki istihdam artışı sevindiricidir. Küresel krizin Euro Bölgesi'nde süreceği tahmin edildiğine göre, oda olarak üyelerimizin önünü açmak ve onlara yol gösterici olabilmek için alternatif sektör arayışlarımıza devam edeceğiz. İşadamlarımızın tekstilde markalaşma yolunda ilerlerken enerji, kablo, sera, hayvancılık, turizm gibi alanlarda da gelişmişlik sağlamaları, alternatif sektörler açısından ciddi mesafeler aldığımızın göstergesidir. Alternatif sektör ve alternatif pazarlarımız sayesinde 2013 yılında ihracatımızın daha da artmasını bekliyoruz."



ONB(İÖ/CK)