Doğuş Otomotiv'in genişleyen ve yenilenen satış ve servis hizmetini sundukları alan düzenlenen tören ile açıldı. Tören öncesi basın mensuplarına açıklamada bulunan Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, Bursa'da uzun zamandır faaliyette olduklarını belirterek, yeni tesisi açmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. İnşaat yapılan alanın firmalarına ait olduğunu ifade eden Acar, "Bulunduğumuz alan yaklaşık 38 dönüm. Müşteri hizmetinde beklenti üzerinde, yaratıcı, hizmet içi geniş kapsamlı bir yatırım yapalım dedik. Yaklaşık 50 milyon TL'lik bir yatırımla bu tesisi yarattık. Burası 31 bin metrekare yerin altında servis kapasitesine sahip. 6 bin metrekare de yerin üzerinde satış hizmeti veren Doğuş Otomotiv'in tüm markalarını temsil eden mekan oldu. Burada yenilik olarak Porsche de Bursa'da satışa sunuluyor. Volkwagen, Audi'nin terminal kavramı ile yaptığımız 2 katlı binası da burada faaliyette. Toplam 254 kişi çalışıyor. Bu tabii ciddi bir sayı. 254 kişi dediğiniz zaman fabrika boyutunda" diye konuştu.

"BU YIL YÜZDE 4,5 - 5 ARASINDA BÜYÜME BEKLİYORUZ"

Otomotiv sektörü ile ilgili değerlendirmede de bulunan Acar, 2011 yılının çok iyi geçtiğini kaydetti. Geçen yılı 2 ayrı bölümde değerlendirilmesi gerektiğine işaret eden Acar, "İlk yarı olağanüstü hızlı başladı. Özellikle Ocak'tan Haziran'a kadar. Haziran döneminde kurlardaki artış, faizlerdeki yukarıya doğru baskı, yapılan ÖTV değişikliği ile beraber 2'nci yarı durgunlukla geçti. Tabi bu yılın ilk çeyreği geçen senenin uzantısı olarak devam ediyor. Otomotiv satışlarında 2011 yılının Ocak ayına göre ciddi bir daralma var ama bunu yılın geneline bakarsak yılın ikinci yarısında dengelenecektir diye düşünüyorum. Bu yıl toplam 750 bin civarında satış hacmine ulaşacağımızı bekliyoruz. Bu durum aslında 2011'e göre yüzde 13 - 15 gibi küçülmeyi ifade eder. 2010 yılına bakarsanız bu yıla göre büyüme var. Aslında 750 bin satış hedefi küçük bir hedef sayılmaz. Giderek hedef artıyor. Türkiye büyüyor, aynı zamanda hane halkı sayısı artıyor. Genç nüfus artıyor, talep yüksek, canlı bir pazar var. Bu yıl yüzde 4,5 - 5 arasında ekonomik bir büyüme bekliyoruz. Onun da otomotiv piyasasına pozitif yönde etkisi olacaktır. Bu yıl 50 milyar dolarlık bir cari açık hedefi var. Geçtiğimiz yıl bu oran 75 milyardı" dedi.

"TÜRKİYE CİDDİ BİR OTOMOTİV ÜSSÜ OLMAYA ADAY ÜLKE"

Türkiye'nin otomotiv üretim kapasitesinin bulunduğuna da belirten Acar, ciddi çalışmaların bulunduğuna işaret ederek, "Türkiye 2023 senesinde dünyanın ilk 10 ekonomisine girebilmesi için de otomotiv sanayini geliştirmesi lazım. Çünkü otomotiv sanayi aslında GSMH içinde lokomotif bir sanayi. Bugün 1 milyon 200 bin adet üretim kapasitesi var. Bu rahatlıkla 2 katına çıkabilecek bir oran. Bir yandan yerli otomotiv projesi devam ederken, bir yandan uluslararası yatırımlar Türkiye'ye gelecektir. Türkiye ciddi bir otomotiv üssü olmaya aday ülke. Hem iç piyasası ile hem civar piyasalarla her tarafa hizmet verecek kapasitede. Ciddi bir yan sanayimiz var. Bugün dünyanın çok önemli markaları Bursa'da üretim yapılmakta. Yan sanayinin üretim kapasitesi de giderek artıyor. Dolayısıyla Türkiye'ye yatırım yapan firmalar, ihtiyaç duydukları ara mal ve yan sanayi ürünlerini rahatlıkla Türkiye'de temin edebilecek durumdalar. Dolayısıyla un var, yağ var, şeker var, iş helvayı yapmaya kalıyor. Özellikle gelişmiş, yetişmiş iş gücü, teknisyen, mühendisi, kapasitesi bakımında Türkiye özellikle Doğu Avrupa'nın çok önünde. İnşallah 1 - 2 sene içinde bunun sonuçlarını da göreceğiz" diye konuştu.

Volkwagen'in Türkiye'ye yatırımı konusunda firma yetkililerinin açıklama yapacağına da değinen Acar, firma yetkililerinin kendilerinden çeşitli bilgiler aldıklarını sözlerine ekledi. Açıklamanın ardından Doğuş Otomotiv Bursa'nın açılışı yapıldı.

ST(FK/SSA) (FOTOĞRAF)