GDOL Digital TalkFest, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in açılış konuşmasıyla başladı. Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Hüseyin Çelik ‘’Türkiye’nin Dijital Vizyonu’ başlıklı konuşmasında insanlığın geçtiği aşamaları 3 K ile açıklarken; tarım toplumunda KAS gücünün hakim olduğunu, mekanik dönemde sanayileşme ile birlikte sermaye birikiminin KASA dönemini açtığını, bugün ise bilgi toplumu ile KAFA gücünün ön plana çıktığını ifade etti.


 


ÇELİK: İNTERNET KÖY VE MEZARLARA KADAR GİRDİ


Bugün ‘ana rahminden mezara bilgisayarlı hayata geçildiğini’ ifade eden Çelik, Türkiye’de bilgi-iletişim teknolojilerinin 25 milyar dolarlık bir pazar payına sahip olduğunu söyledi. Türkiye’nin 2003 yılından bu yana elektronik dijital otoban alanında büyük yatırımlar yaptığını söyleyen Çelik, bugün Türkiye’nin yüzde 95 oranında geniş bant ağına sahip olduğunu, köy ve mezralara kadar internetin girdiğini belirtti. Teknoparklarda yer alan 1800’e yakın firmanın yüzde 58’inin bilgi ve iletişim teknolojisi firması olduğunu söyleyen Çelik, küreselleşmeyi tetikleyen unsurun 20. Yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan internet olduğunu, Türkiye’nin bu alanda özel sektör eliyle gelişiminin önemli olduğunu söyledi.


GOOGLE VE FACEBOOK DÜNYANIN YENİ GÜÇ ODAKLARI MI OLACAK?


Festivalin evsahibi olan Doğan Online Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner ise “OFFLINE’dakiler ve ONLINE’dakiler” başlıklı konuşmasında 15-20 yıldır süren bir devrim dönemi içinde bulunulduğunu ifade ederken bu süreçte yeni bir halk kavramı oluştuğunu, yeni dönemin topluluğunun ‘dijital halk’ olarak adlandırılabileceğini söyledi.


Dijital halkın hem online hem de offline iletişim dünyasını var edeceğini, halen insanların göz temasıyla iletişim kurmasının önemli olduğunu belirten Hanzade Doğan Boyner, ‘’GDOL ile analog bedenlerimizin içindeki dijital ruhu keşfetmeyi hedeflediklerini’’ ifade etti. Boyner, “Dijital neslin gücü dün işlemseldi, yarın kültürel olacak. Teknoloji bireyi güçlendirerek güçler dengesini değiştirdi’ derken ‘’Google, Facebook yeni dünyanın muktedirleri mi olacak?” sorusunu da gündeme getirdi.