Rusya'yı 'Hedef ülke - hedef pazar' seçen OİB, bu ülke ile ilişkilerini her fırsatta geliştiriyor. Ekonomi Bakanlığı'nın kordinatörlüğünde, OİB'nin organizasyonuyla İstanbul, Bursa ve İzmir'de temaslarda bulunan Rus işadamı heyeti, ikili görüşmelerin yanı sıra tesis ziyaretleri gerçekleştirdi.

Rusya'da otomotiv endüstrisinde faaliyette bulunan 10 firmanın üst düzey yöneticisi ile bu ülkenin en büyük 2'nci bankası konumundaki VTB Capital Asset Management Bankası temsilcisi, Türk otomotiv endüstrisini yakından tanıma fırsatı buldu. Türk otomotiv yan sanayiinden 100 firmanın temsilcileri ile tanışan ve ikili görüşmeler gerçekleştiren Rus heyeti, işbirliği olanaklarını masaya yatırdı. Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği'ni de ziyaret ederek bilgi alan Rus heyeti, Eku Fren, SKT Yedek Parça, Ototrim ve ardından İzmir'de Ege Endüstri Tesisleri'ni ziyaret etti ve otomotiv yan sanayiini yakından tanıma fırsatı buldu.

RUSYA, TEDARİKÇİ SIKINTISI YAŞIYOR

Özellikle yetişmiş nitelikli insan gücüne ve tesislerin modernliğine hayran kalan Rus heyeti, kendi ülkelerinde Türk firmalarla birlikte iş yapmak istediklerini ve bunun ortamını yaratmaya çalıştıklarını vurguladı. 2011'de toplam bir milyon 999 bin araç üretimi gerçekleşen Rusya, hızla büyüyen iç pazarı nedeniyle dünyanın gözde ülkelerinden biri. Rusya, 10 yıl içinde sadece iç pazar üretimini yüzde 100 artırmayı hedeflerken, tedarikçi sıkıntısı yaşıyor.

Rus hükümeti bunu aşabilmek için üretimin yüksek oranda yerlileştirilmesi için yaptığı yasal düzenlemelerle kurulacak tesislere çeşitli teşvikler veriyor. OİB Başkanı Orhan Sabuncu, 2012 yılında 1 milyar dolar ihracat hedefledikleri Rusya'yı 'Hedef ülke-hedef pazar' seçtiklerini hatırlatarak, 2015 yılında bu rakamı iki katına çakırmak istediklerini kaydetti.

'TÜRK MALI ALGISINI DÜNYAYA YAYIYORUZ'

Halen 6 Türk otomotiv yan sanayii firmasının Rusya'da yatırım yaptığını, 20 firmanın ise yatırım arayışları içerisinde bulunduğunu hatırlatan Sabuncu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rusyada bazı alanlarda üretim yok. Bu alanları keşfedip yatırım yapan Türk firmaları kazanacak. Bu Rusya'ya ikinci ve üçüncü yatırım dalgasını getirebilir. Dolayısıyla ilk giden kazanacak. Biz 2023 hedefleri doğrultusunda 75 milyar dolar ihracat öngörüyoruz. 4 milyon adet araç üretimi hedefliyoruz. Bu hedefleri yakalayabilmek için Rusya gibi pazarlar bizim için çok önemli. Burada hem direk ihracatla hem de yatırımla büyüyeceğiz. Rus hükümetinin yeni düzenlemelerinde belirlenen yerlileştirilmeye ulaşılması halinde, sıfır gümrük deniyor. Bu da rekabet için firmalarımıza avantaj sağlayacak. Biz de bu ülkede yatırıma önem veriyoruz. Firmalarımızı bilgilendirip yatırıma teşvik ediyoruz. Sonuçta Türk malı algısını dünyaya yayıyoruz."