Müteşebbis Heyet Başkanlığını Kocaeli Valisi Ercan Topaca'nın yaptığı İMES OSB içinde, enerji sektörüyle içiçe olan Galatasaray Kulübü Başkanı işadamı Ünal Aysal'ın yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla yaptırmakta olduğu Doğalgaz Çevrim Santrali de bulunuyor. Vali Ercan Topaca, Aysal ve İMES Yönetim Kurulu Başkanı Süheyl Erboz ile birlikte hem bu tesiste, hem OSB'nin genelinde incelemelerde bulundu.

Vali Ercan Topaca, buradaki fabrikaların hızla yükseldiğini, bazı fabrikaların üretime geçtiğini söyledi. Vali Topaca, elektrik, su, her türlü iletişimle ilgili telefon, internet sisteminin, içinde rahatça yürünebilecek genişlikteki 16 kilometrelik yeraltı galerisine alındığını söyledi. 

"Türkiye de öyle tahmin ediyorum en güzeli bu OSB olacak. Böyle bir tane daha var ama bu sonradan yapılmış olanı ve her türlü teknik donanıma sahip olan organize sanayi bölgemiz" diyen Vali Topaca, bu bölgenin çevresinin gecekondulaşmasının önlenmesi için de gereken tedbirlerin alındığını belirtti. Buraya yakın bölgede 4 OSB daha bulunduğunu, ayrıca çevrede gecekondulaşmanın önlenmesi için de her terlü tedbirin alındığını söyleyen Vali Ercan Topaca şöyle devam etti:

"Burası sanayinin rahat, huzur ve  güven içerisinde çalışabileceği organize sanayi bölgesi, ayrıca bürokrasiden arındırılmış, işlerin hızlı yürüdüğü ve bir takım çevre ile ilgili yatırımların kolayca yapılabildiği teşekkürler demektir. Buralarda organize sanayi bölgesi marifetiyle bütün fabrikaların tek tek arıtma tesisi yapması veya kanalizasyon tesisi yapması gibi şeylerin önüne geçiyoruz."

ÜNAL AYSAL'DAN 1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Burada 1 milyar dolarlık doğalgaz çevrim santrali yapan Ünal Aysal ise elektrik santralinin inşaatına 1.5 yıl önce başladıklarını belirterek şunları söyledi:

"Ama projeyi geliştirme aşağı yukarı 3-4 senelik bir mazisi var. Müsaadeleri ve gerekli finansmanın temini, ondan sonra da aşağı yukarı son 1 senedir inşaat başladı burada. Santralın devreye girişi 2014 senesinin Ocak ayında olacak. Türkiye'de bu tip 4 tesisimiz bitme aşamasında ve çalışan personelimiz de var.  Bu da onlardan biri olacak. Bu bölge hakikaten özelliği olan bir bölge çok dikkatli bir çalışma içindeyiz. Özellikle hava kirliliği vesaire konularında son derece dikkatliyiz. Getirdiğimiz teknoloji son teknoloji ve çok gelişmiş bir teknoloji. Bu bakımdan da buraya yerleşmiş olmaktan büyük bir huzur duyuyoruz. Buradaki yatırımın toplamı yaklaşık 1 milyar dolar olacak." 

ENERJİ SORUNUNA ÇÖZÜM ÜRETMEK ZORUNDAYIZ

Ünal Aysal Türkiye'de sanayi ihtiyacı enerji sıkıntısıyla ilgili olarak da "Bütün ülkelerde enerji sorunu var ama Türkiye'nin enerji sorun daha çok sanayinin gelişmesine bağlı bir sorun. Süratli gelişen bir ülkeyiz. Kişi başına düşen gelirimiz arttığı gibi ülkedeki yatırımlar da artıyor. İşsizliği ortadan kaldırmak üzere sanayi ünitelerinin kurulması da son derece önem kazanıyor. Bu bakımdan bunun böyle olması bir zorunluluk. Ama bizim gibi firmalar da yatırımlarıyla bu soruna çözüm üretmek zorunda" diye konuştu. 

200 FABRİKA, 20 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

İMES Yönetim Kurulu Başkanı Süheyl Erboz ise şu ana kadar sanayicilere 53 parsel tahsisi yaptıklarını  belirterek, "Biliyorsunuz biz makine ihtisas OSB’yiz. Bizde üretime geçen arkadaşlar arasında  inşaat makineleri yapanlar boya makineleri yapanlar var. Bir kısmı proje aşamasında, bir kısmı inşaat aşamasında. Toplam fabrika sayısı 200 olacak. Şu anda 53 sayıya ulaştığımıza göre yüzde 25 doluluğa ulaşmış durumdayız. İki  yıl zarfında projemizi bitireceğiz.  Zaten yüzde 80'nini bitirdik. Proje bittiği zaman  buraya gelen sanayici hazır altyapı üzerinde hemen işe başlayabilecek. İMES OSB'de makine yedek parça, otomotiv  parça yedek parça, beyaz eşya, yan sanayi yani metalle iştigal eden kuruluşlar.  Bizde kimya yok, tekstil yok, ağaç işleri yok. Metal ve metalik yan kollar üreten firmalar bize geliyor" diye konuştu. 

Süheyl Erboz, 200 fabrikanın devreye girmesiyle en azından 20 bin kişiye burada istihdam sağlanacağını, şu anda çalışan sayısının 500 civarında olduğunu da bildirdi.



MB(MB/SS)