2011 yılında Daniel Krauss, Jochen Engert ve André Schwämmlein isimli 3 yatırımcı tarafından kurulan Flixbus’ın operasyonlarına başlama yılı 2013. Yani henüz 6 yıldır faaliyette olan bir şirket Flixbus.

6 yılda devleşti

Almanya’da kara yolu taşımacılığında otobüs yasağının kaldırılmasıyla birlikte, Alman devletine ait demiryolu şirketi Deutsche Bahn’a alternatif olarak kuruldu. Şirket, kısa sürede Avrupa ülkelerinde ve ABD’de uzun mesafe yolcu taşımacılığı yapan bir deve dönüştü.

Büyüme süreci: Rakiplerini yutarak devleşti

2015 yılında Mein Fernbus’ı bünyesine katan Flixbus, Alman otobüs taşımacılığı pazarının yüzde 71ini kontrol eder hale geldi. Flixbus’ın yatırımcıları arasında General Atlantic, Holtzbrinck Ventures ve Silver Lake Partners gibi şirketler de yer alıyor.

TurizmGüncel'in haberine göre 2015 yılında bir ortaklıkla İtalya pazarına giren Flixbus, aynı yıl ‘Flixbus France’ ismiyle şirketin Fransa ayağını kurdu. Yine aynı yılın kasım ayında ise FlixBus B.V. şirketiyle Hollanda pazarına açıldı. Flixbus şu anda Avusturya, İsviçre, Belçika, Lüksemburg, İsveç ve Danimarka gibi ülkelere de seferler yapıyor.

2016 yılında yeni bir büyüme sürecine giren Flixbus Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Romanya, Polonya, Slovenya ve Hırvatistan gibi ülkelerin yer aldığı orta ve doğu Avrupa pazarlarına gidi. 2016 yılının mart ayında şirket, İngiltere ile İspanya arasındaki ilk seferini de gerçekleştirdi.

Flixbus, 2019 yılının haziran ayında Stagecoach Group'tan Megabus'un Avrupa Anakarası ve Anglo-Avrupa servislerini satın aldı. Aynı yılın ağustos ayında ise Almanya'daki rakibi Deutsche Post of Postbus'ı açıklanmayan bir fiyata satın aldı. Bu şekilde Flixbus'ın Almanya pazarındaki hakimiyeti yüzde 90'a yükseldi. Kasım ayına gelindiğinde ise Deutsche Post of Postbus markası ortadan kaldırıldı.

2016 yılının eylül ayında İskandinavya pazarına açıldığını duyuran şirket, Danimarkalı partneri SME ile birlikte Danimarka'da taşımacılık ağı oluşturdu.

flixbus1

Demiryolu sektörüne de girdi

2017 yılının mayıs ayında Avusturya Federal Demiryolları bünyesinde yer alan Austrian Hellö isimli otobüs ağını yutan Flixbus, 2017 yılının ağustos ayında ise Flixtrain'i kurarak, Çekyalı tren şirketi LEEO Express ile iş birliği halinde Almanya'daki Locomore tren ağının işletmesini aldı (Bu tren hattı Hannover ve Frankfurt üzerinden Stuttgart ve Berlin'e gidiyor).

24 Mart tarihinde ise Hamburg-Köln-Express GmbH'yi satın alan Flixbus, Hamburg-Köln arasındaki otobüs ağını da elde etmiş oldu. Flixbus bu ağı, daha sonra Locomore hattıyla entegre hale getirdi.

ABD pazarına da girdi

15 Mayıs 2018 tarihinde ABD pazarına girdiğini açıklayan Flixbus, ABD'nin 180 noktasından otobüs bağlantısı sağlamayı hedefliyor. Şirketin ABD'deki ana merkezi ise Los Angeles olacak.

2019 yolcu sayısı 50 milyonu geçecek

2017 yılı rakamlarıyla Fkixbus, operasyona başladığı son 4 yılda 100 milyon yolcu taşıdı. Bunun 40 milyonu ise sadece 2017'ye ait. 29 ülkede 2 bin destinasyon arasında günde 350 bin noktaya ulaşım bağlantısı sağlayan Flixbus'ın 2018 yılındaki yolcu sayısının 45 milyon olduğu belirtiliyor. Bu sayının 2019 yılında 50 milyonun üzerine çıkması bekleniyor.

Bütçeli otobüs firması

Flixbus sektörde rekabetçi fiyatlarıyla tanınan bir şirket. Esnek fiyatlarla kimi zaman 99 cente bile yolcu taşıyor. Hizmet kalitesi düşük (bütçeli hava yolu şirketleri örneği) geniş ulaşım ağı ve sektördeki kontrol gücü, rakiplerinin birer birer Flixbus’a teslim olmasını beraberinde getiriyor. Türkiye’de faaliyet gösteren otobüs firmalarının, Flixbus’ın rekabetçi fiyatlarına dayanıp dayanamayacağı ise şimdilik bilinmiyor.