Ankara'ya 50 kilometre mesafede Eskişehir yolu üzerinde yer alan ve sonradan mahalleye dönüştürülerek Sincan'a bağlanan Çokören Köyü'nde çiftçilik yapan Mehmet Ali Demir, mesleklerinin keçi yetiştiriciliği olduğunu söyledi. Ailesinin 300 yıldır Ankara keçisisi yetiştirdiğini belirten Demir, "Saf Ankara keçisi ırkı bizde yetişiyor. Bu meslek, dedelerimizden bize kadar devam etti geldi. Bizden sonra da çocuklarımız sürdürecek. Ankara keçisi özel bir ırktır. Şehirleşme artıkça, bu ırk da kaybolmaya yüz tutuyor. Ama biz yetiştirmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

AİLEMİZ İÇİN BİR TUTKU OLDU

Mehmet Ali Demir, Ankara keçisi yetiştiriciliğinin geçim kaynağı olmasının yanı sıra kendileri için bir tutku haline geldiğini de söyledi. Keçinin etinden, sütünden ve yününden yararlandıklarını belirten Demir, "Oğlakları tutup yaşlı olanları satıyoruz. Böylece dedelerimizden kalan bu hayvanları hiç bırakmadan yetiştirmeyi sürdürüyoruz. Bu iş çok para kazandırmıyor. Keçinin yününü satıyoruz. Bir hayvandan bazen 5 kiloya kadar yün alıyoruz. Eskiden bir kilo yün bir kilo altına eşdeğerdi. Şimdi öyle değil. Ama çok seviyoruz ve yapmaya devam ediyoruz" dedi.

MERA ALANLARI DARALIYOR

Ankara'ya yakın olmanın, köylerinin mahalleye dönüştürülmesinin ve şehirleşmenin artmasından dolayı mera alanlarının daraldığını söyleyen Mehmet Ali Demir, "Bu hayvanlar kışı fazla sevmez. Yazın meralarda otlatırız ancak mera alanlarının sürülmesiyle otlatacak alan kalmıyor" diye konuştu.