Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ilk olarak AK Parti Konya İl Başkanlığı tarafından Konevi Kültür Merkezi'nde düzenlenen İl Danışma toplantısını katıldı. Ev sahibi bakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa'daki ülkelerin bir kısmında ekonomik kirz, Ortadoğu ülkelerinin bir kısmında ise siyasi kriz olduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin ise büyüyen ve gelişen ülke konumunda olduğunu söyledi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise Türkiye'nin 10 yıl önce borç almak için emir alan bir ülke iken şu an talimat veren bir ülke haline geldiğini söyledi.  Çağlayan, geçen dönem Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önderliğinde yapılan Anayasa değişikliğiyle artık kimsenin ihtilal yapamayacağını belirterek, "Artık kimsenin ihtilal yapamayacağı, ihtilal yapanlardan hesap sorulacağı anayasa değişikliğini yaparak hayatımın en şerefli, en onurlu işini yaptım. Allah'a binlerce kere şükürler ediyorum. Çocuklarımıza önemli bir miras bıraktık" dedi.

DONDURMA FABRİKASININ TEMELİNİ ATTILAR

Bakanlar Davutoğlu ve Çağlayan, daha sonra Ünilever tarafından 3'üncü Organize Sanayi Bölgesi'ne yapılacak olan Algida dondurma fabrikasının temel atma törenine katıldı.

Ünilever Türkiye Ceo'su İzzet Karaca, 1952 yılında atılan bir temelin ardından şu an da 30 fabrika ve 12 bini aşkın istihdamın bulunduğu bir Ünilever yönetimine ulaştığını kaydetti. Ürünlerinin yüzde 95'ini Türkiye'de ürettiklerini ifade eden Karaca, 35 ülkeye 131 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını ifade etti.

Konya'ya kurulacak olan fabrikanın 46 futbol sahası büyüklüğünde olacağını kaydeden Karaca,  "100 milyon dolarlık yatırımıyla ishtihdam ve cari açığın kapatılmasında fayda sağlayacak. Üretimde yıllık 200 milyon metreküpe ulaşmayı hedefliyoruz" dedi. Fabrikanın 2013 yılında, 300 kişilik bir iş gücüyle üretime başlayacağını ve çalışan sayısının da kapasite artışıyel birlikte aracağını vurgulayan Karaca, Konya'daki fabrikada yaptıkları üretimleri, Orta doğu ve Afkira ülkelerine de ihracat yapmayı hedeflediklerini söyledi. Karaca, "Konya'da üretip Mersin'den ihraç edeceğiz. 2023 yılı ihracat hedefimiz 500 milyon dolar" diye konuştu.

DAVUTOĞLU: TÜRKİYE MERKEZ ÜLKE

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Türkiye'nin artık ürettiği ürünler ve ihracatıyla merkez ülke olduğunu ve üzerinden malların geçtiği pasif bir köprü olmadığını söyledi.

Türkiye'nin bütün çevre havzaların üretim üssü olmasını istediklerini ifade eden Davutoğlu, onun için ülkeler arasındaki vizeleri kaldırdıklarını ve serbest ticaret anlayışı ile Gümrük duvarlarını aşağıya çektiklerini, bütün bu ülkelerle sürekli haraket halinde bulunarak, şirketlerin önünü açmak istediklerini kaydetti. 

Davutoğlu, 2 yıldır titizlikle yürütülen çalışma sonrası İstanbul'un Birleşmiş Milletler'in bölgesel merkezi haline getirmeye çalıştıklarını, artık İstanbul'un, Cenevre ve Viyana gibi BM şehrihaline geleceğini sözlerine ekledi.

ÇAĞLAYAN: TÜRKİYE YABANCI SERMAYE ÜSSÜ

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise başta Ünilever olmak üzere bir çok yabancı sermayenin Türkiye'nin kara kaşına, gözüne bakıp gelmediğini, coğrafi konumu gereği tercih ettiklerini belirtti. Çağlayan şunları söyledi:

"Dünyanın toplam milli gelirinin 3'te 1'inin bu coğrafyada oluştuğunu görmek gerekiyor. 56 ülkeye baktığımız zaman, dünya ithalatının yüzde 46'sının bu bölgede yapıldığını görenler Türkiye'ye geliyor. Bugün Türkiye'de 210 yabancı sermayeli şirketin 36 tanesinin Türkiye'yi kendisine üs kabul etmiştir. Bu ülkeler, Türkiye'yi seçerken, gerek lojistikte, argede, teknolojide, gerek üretimde, gerek ticarette bir üs olarak seçmişlerdir. Türkiye, son zamanda çıkarttığımız arge teşvik yasası, ticaretinin serbestleştirilmesi ve kolaylaştırılması, 19 ülke ile yaptığımız serbest ticaret anlaşması  ve başbakanımızla iş adamlarımızın ülkeleri ziyaret ederek yapmış oldukları çalışmalarımızın semeresini görüyoruz. Türkiye'ye ihracat yapan AB'nin Gümrük Birliği anlaşması ile beraber elde etmiş olduğu avantajları kullanıyor."

Konuşmanın ardından Davutoğlu ve Çağlayan, diğer protokol üyeleri ile birlikte fabrikanın temelini atmak için butana bastı.



MKY,HD(İA/SS)