TÜBİTAK’tan destek alarak çocuk ve gençlere bilimi sevdirmek ve bilimsel farkındalık yaratmak için önemli bir projeye imza atmaya hazırlanan EÜ Eczacılık Fakültesi, gençlerin sadece doktor, öğretmen gibi sosyal çevrelerinde sık gördükleri mesleklerin yanı sıra, bilim insanı olmaları için de teşvik edecek.

Çocuk yuvalarında bulunan veya Yatılı İlköğretim Bölge Okulları’nda (YİBO) öğrenim gören öncelikli olacağı projede yer alacak gençler, “Olay yerini inceleyelim” başlıklı eğitimde de son dönemin en popüler polisiye dizilerinden olan CSI- Newyork’ta olduğu gibi gerçek laboratuvar ortamında biyoloji deney tekniklerini uygulayacak.

GELECEĞİN BİLİM İNSANLARI

EÜ Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi ve Proje Yürütücüsü Dr. Çiğdem Selli Karakaya, projeyle ilgili bilgi verdi. En önemli amaçlarının gençleri bilimsel çalışmalara özendirmek olduğunu kaydeden Karakaya, “Gençler, öğrenciler kendilerine ne olmak istersin diye sorulduğunda, doktor, öğretmen sosyal çevrelerinde sık gördükleri meslekleri tercih ediyorlar. Dolayısıyla bu gerçekten hareket ederek bilimsel ortamı yerinde görmelerini ve geleceğin bilim insanlarının yetişmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Projeye www.mobilya.ege.edu.tr adresinde bulunan formu dolduran öğrenciler arasından seçilecek 80 öğrenci dahil edilecek” dedi.

YARATICI İLE OLAY CANLANDIRILACAK

İzmir merkez ve ilçelerinde eğitim gören ilköğretim 8’nci sınıf öğrencilerinin hedef kitleleri olduğunu, ancak çocuk yuvalarında ve YİBO’larda eğitim gören öğrencilerin öncelikli konumda bulunduğunu söyleyen Karakaya, “İkişer günlük eğitimlerden oluşacak proje 3 Eylül’de başlayacak, 23 Eylül’de sona erecek” diye konuştu. Fakülte bünyesindeki Farmsötik Bilimler Araştırma Laboratuvarı’nda da eğitimler olacağını aktaran Karakaya, “Öğrenciler DNA tanımlaması başta olmak üzere temel biyoloji deney tekniklerini uygulayacak. Yine kendi DNA’larını taşıyan kolyeler yapacaklar. Ayrıca “olay yerini inceleyelim’ başlıklı bir diğer uygulamalı etkinlikte ise öğrenciler yaratıcı drama ile canlandırılan olay yerinde incelemelerde bulunacak. Öğrenciler de elde ettikleri farklı DNA örneklerini karşılaştırarak olay yerindeki gerçek şüpheliyi DNA’sından tespit edecek” bilgilerini verdi.