CMK Group of Companies Yönetim Kurulu Başkanı Celal Metin Kılıç, Başkanvekili Xianhong Chen, Çinli Chengfeng Motor Başkanı ve Genel Müdürü Yuhua Ou, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Sabri Tekli'nin de aralarında bulunduğu heyet, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nu makamında ziyaret etti. CMK Group of Companies Yönetim Kurulu Başkanı Kılıç, aslen Mersinli olduğunu belirterek, 25 yıllık yurt dışı tecrübesini, memleketinde yatırıma dönüştürmeye çalıştığını söyledi. Kılıç, yaklaşık 3 yıl önce çıktıkları bu yolda, sessiz ve sedasız bir şekilde ciddi yol kat ettiklerine inandığını belirtti. Kılıç, "Biz, hükümetin başlattığı 'yüzde 100 Türk markası' söyleminden biraz daha önce bu yola çıktık" dedi. Celal Metin Kılıç, asıl hedeflerinin başlangıçta motor üretimi yapmak olduğunu belirtti. Kılıç, şöyle devam etti:

"Bunun üzerine Çin ile ilişkilerimizi geliştirmeye çalıştık. Şu an için motor üretiminden önce otomotiv üretimi ağırlık kazandı. Yaklaşık 2.5 yıldır İtalya'da dizaynını yaptırdığımız, makine parkını komple aldığımız, bütün testleri yapılan, Avrupa standartlarındaki testlerden geçen ve 1 milyon kilometre yol yapan araç konseptimiz hazır. Yakın zamanda anlaşmaları ayarlarsak, 1 yıl içerisinde üretime başlayacak duruma geliriz. İlk üretimde CMK Şirketler Topluluğu olarak yüzde 100 yatırımı biz destekliyoruz. Yabancı ortağımız yok. Chengfeng Motor stratejik ortağımız sadece. Ürünü yüzde 100 biz üretmeye çalışacağız. Yedek parçasını ve aksesuarlarının tamamını Türkiye'den temin etmeye çalışacağız. Motoru da 5 yıl içinde kendimiz üretmeyi planlıyoruz. İkinci üretim şeklimiz ise Çin'de 5 yıldır üretilen modelin 3'ünü Türkiye'de üretmek. Bunun için bu modelleri Türk markasına dönüştürebilmek kaydıyla ortak firma oluşturmak istiyoruz. Bu bir montaj üretim olacak."

Çinli Chengfeng Motor Başkanı ve Genel Müdürü Yuhua Ou ise havaalanına indikleri andan itibaren insanların yüzündeki ifadelerden ve gördükleri fabrikalardan Türkiye'nin ve bölgenin gelişmiş ve başarılı bir yer olduğunu gözlemlediklerini kaydetti. Ou, "Gelişen her şey gayet güzel. Burada yaşadığımız heyecanı, insanların yüzündeki otomotiv sektörüne olan inancı ve yatırıma olan desteği boş çıkarmamak adına elimizden geleni yapacağız. Türk kalitesine yakışan en iyi modelleri test edip, teknik desteği vererek başarılı olmasını sağlayacağız. Bizim CMK Şirketler Topluluğu ile yaptığımız bu başlangıç, Türkiye ve Çin arasındaki tarihi ticari bağları bir anlamda tekrar bağlıyor. Biz de buna destek olmak için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

'DESTEĞE HAZIRIZ'

Vali Hasan Basri Güzeloğlu ise gelişmelerden duyduğu mutluluğu dile getirerek her türlü destek ve katkıyı vermeye hazır olduklarını ifade etti. Güzeloğlu, Türkiye'nin 2011 sonunda dünyada Çin'den sonra en hızlı büyüyen ekonomiye sahip olduğunu, bu büyümeye katkı sağlayan ve önemli destek sunan illerden birinin Mersin olduğuna dikkat çekti.