Çin Ulusal İstatistik Bürosu, tüketici fiyatları endeksinde geçen ay yüzde 2.2 yükseliş kaydedildiğini açıkladı. Enflasyonun bir önceki ay yüzde 3.0 düzeyinde gerçekleştiği belirtilirken, gıda fiyatlarındaki gevşemeye bağlı olarak yaz aylarında düşüşün sürmesinin beklendiği açıklandı. Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de, enflasyonun geçen yıl yüzde 6.5'e kadar yükselmesi Pekin yönetiminde korku yaratmıştı. Pekin yönetimi, ekonomiyi soğutmaya yönelik sıkılaştırıcı tedbirleri birbiri ardında yürürlüğe sokarak enflasyonu kontrol altına alırken, bu kez sert iniş riskiyle de yüz yüze kaldı.

Cuma günü açıklanacak ikinci çeyrek büyüme rakamları öncesinde, beklentiler yüzde 7.6 düzeyine odaklanıyor. İlk çeyrekte yüzde 8.1 büyüyen ekonomideki yavaşlamanın üçüncü çeyrekte devam edeceği, büyüme oranının yüzde 7'ye kadar inebileceği ifade ediliyor.

BAŞBAKAN'DAN 'İNCE AYAR' MESAJI

Çin Başbakanı Wen Jiabao, ekonomideki aşağı yönlü risklere dikkat çekerek, ekonomi politikalarında 'ince ayarın güçlendirilmesi' gerektiğini söyledi. Ülkenin doğusundaki Jiangsu eyaletinde incelemelerde bulunan Başbakan Wen, Çin ekonomisinde aşağı yönlü baskının nispeten büyük olduğuna dikkat çekti. Başbakan, bu doğrultuda proaktif maliye ve ihtiyatlı para politikalarına kararlılıkla devam edilmesini istedi. Kredi arz ve talebindeki yapısal sorunun etkin biçimde giderilmesi gerektiğini ifade eden Wen, ekonomi politikalarında yerindelik, öngörülebilirlik ve etkinliğin yükseltilmesi için çaba gösterileceğini kaydetti.

KONUT BALONU İNMEDİ

Çin ekonomisinin kaptan koltuğunda oturan Wen Jiabao, son dönemde yeniden yükseliş belirtileri gösteren konut piyasasına ilişkin uyarılarda da bulundu. Wen dengeli yatırımın istikrarlı büyümenin kilidi olduğunu belirterek, konut piyasasındaki kontrollerin kritik bir safhada bulunduğunu vurguladı. Konut piyasasında kontrolün son derece çetin bir görev olduğunun altını çizen Wen, çabalara kararlılıkla devam edilmesinin ve özellikle spekülatif talebi frenlemenin uzun vadeli politika haline gelmesinin önemine işaret etti. Konut fiyatlarında yeniden yükselişe katiyen izin verilemeyeceğini de söyleyen Wen Jiabao, fiyatların makul düzeylere çekilmesi hedefini yineledi.



SK(AÖ/İD)