Çin Ulusal İstatistik Bürosu, tüketici fiyatlarının Mayıs'ta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 yükseldiğini açıkladı. Nisan ayında yüzde 3.4 olarak gerçekleşen enflasyonun, yüzde 3,2 düzeyine gerileyeceği tahmin ediliyordu. Enflasyonda beklentiyi aşan düşüş görülürken, 3 yıl aradan sonra Perşembe günü ilk kez faizleri indiren Merkez Bankası'na yeni manevra alanı açıldığı belirtildi.

Üretici fiyatları endeksinin yüzde 1.4 negatif büyüme göstermesi, deflasyon habercisi olarak değerlendirildi. Sonbaharda yüzde 6 düzeylerinde seyreden üretici fiyatları, hızla gerileyerek Mart ayında sıfırın altına inmişti.

Geçen yıl yüzde 6,5'a kadar çıkan enflasyonun Pekin yönetiminde yarattığı endişelerin hafiflediği kaydedildi. Sosyo-ekonomik açıdan son derece kritik önem taşıyan enflasyona karşı sıkı önlemler alan Pekin yönetimini uluslararası emtia ve petrol fiyatları da rahatlattı. Bugün itibariyle akaryakıt fiyatlarında son yılların en geniş ölçekli indirimi yürürlüğe girdi. Ancak, yüzde 5'i aşan indirimin, son dönemdeki akaryakıt zamlarının yarattığı kamuoyu hoşnutsuzluğunu hafifletmekten uzak kalacağı belirtildi.



SK(AÖ/İD)