Bursa Sanayici İşadamları Derneği (BUSİAD) tarafından 3'üncüsü düzenlenen Yenilikçilik ve Yaratıcılık sempozyumu kapsamında 'Bir süreç olarak yenileşim' konusu, Crowne Plaza'da ele alındı. Sempozyuma katılan Turkcell Ceo'su Süreyya Ciliv, sunum yaptı. Geçmişten örnekler vererek, başarılı olmayı anlatan Ciliv, 1450 ile 1570 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun bilgi sahibi olmasından dolayı önemli başarılara imza attığını dile getirdi. Günümüzde bilgiye ulaşmada fırsat eşitliğinin sağlandığını söyleyen Ciliv, şöyle konuştu:

"Şimdi bilgiye ulaşmak demek artık kitaba ulaşmak değil. Şimdi dünyadaki bütün bilgilere internet üzerinden cebinizdeki telefondan ulaşabiliyorsunuz. Uzun yıllardır, belki 450 yıldır ilk defa insanımız bilgiye ulaşmada dezavantajlı değil, avantajlı. Bilgi önemli mi? Bu topraklar da çok hareket var. İnsanımız girişimci ve hırs sahibi. Zeka olarak üstün. Ama bilgiden uzak kalınca geride kalıyor. Artık bilgiye ulaşarak fark oluşturma zamanı."

Dünyada internet devriminin oluştuğuna dikkat çeken Ciliv, bazı ülkelerde rejimlerin değiştiğini ve bunun şeffaf olarak görülebildiğini belirterek, "İnsanlar birbiriyle iletişim halinde. Gerçekler ve doğrular teknoloji sayesinde herkese ulaşıyor. Şeffaf bir dünya. Türkiye, artık mobil ve fiber internet tarafında dünyada ABD'den daha hızlı" dedi.

Dünyada 2008 yılında büyük bir ekonomik kriz yaşandığını hatırlatan Ciliv, Turkcell'in ise bu dönemde önemli yatırımlar yaptığını kaydetti. Bu dönemde uzun süredir beklediklerin 3G lisansının geldiğini belirten Ciliv, "Bunu alır almaz tarihimizin en büyük yatırımını yaptık. O dönemde herkes frene basarken, biz muaazam yatırım yaptık. 2008 - 2010 yılında 4.4 milyar lira yatırım yaptık. Yatırım yaparak öne çıktık. Biz internetin akıllı telefonlarla cebe gireceğini, bilgiye ulaşmada çok önemli olduğunu düşündük. O yüzden bu yatırımları yaptık. Ülkemizi kendi konumuzda dünyanın en iyilerinden yaptık" diye konuştu.

Son dönemde tablet satışlarının yükseldiğine dikkat çeken Ciliv, bunun bilgisayar satışlarını geçtiğini ifade etti. 2012 yılının ilk 8 ayında tablet ve akıllı telefon sayısının bilgisayarlardan 3 kat daha fazla satış yaşandığını söyleyen Ciliv, iş dünyasıdaki stratejik yatırımın da mobilitiye yönelik olması gerektiğini dile getirdi. Artık klimaların içine, kümeslere, seralara sim kart takıldığını belirten Ciliv, merkezden oranın sıcaklığın ve oradaki durumun izlenebildiğine işaret etti.

'ÖĞRENCİLER DERSE GİRMEDEN EN YÜKSEK NOTU ALMA YARIŞINA GİRDİ'

İnternetle bilgi erişiminin kolaylaştığını söyleyen Ciliv, dünyanın en iyi üniversitelerine girenlerin internet üzerinden hiç derse girmeden nasıl en yüksek puanı alırım yarışını yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Çünkü girdikleri dersin konusunu anlatan nobel ödüllü adamın internette videosu var. Ben niye gideyim bir dersin asistanını dinleyeyim diyor. Bir dersi dünyada 15 milyon kişi videoda izleyebiliyor. Fırsat eşitiği bu. Göreceksiniz Türkiye'nin en iyi günleri önümüzdeki 50 - 100 sene sonra olacak. Türk insanı girişimci. Bu fırsatları çok iyi değerlendirecek. Türkiye'nin bir yerde sinir sitemi gibi bilgiye ulaşmada alt yapısını kuruyoruz. Büyük yatırımlara devam edeceğiz."

'MOBİL CÜZDANLARIMIZ OLACAK'

Türkiye'de 10 yıla kadar insanların ceplerinde cüzdan taşımayacaklarını ileri süren Ciliv, işlemlerin tamamının cep telefonu üzerinden mobil cüzdan erişimiyle gerçekleştirileceğini kaydetti.

Turkcell Ceo'su Süreyya Ciliv, 1973 yılında bir fen lisesinde ortaokulu okuduğunu hatırlatarak, kendisinin çok şanslı olduğunu kaydetti. Ciliv, o dönemde okullarında kimya ve biyoloji laboratuarlarında çok iyi imkanlar olduğunu ve ABD'deki okullardan daha iyi eğitim aldıklarını söyledi. Ciliv, "O zaman bilgiye öyle ulaşabildik. Fırsat eşitliğini sunarsak, herkes en az benim kadar başarılı olacaktır. Amaç tüm Türk insanın gücünü devreye sokmak. Onları bu yeni fikirleri insanların faydasına dönüştürmesini sağlamak. Her bir insanın muazzam bir potansiyeli var. Geleceğin Bill Gates'i de, Steve Jobs'u da olabilir, Bizim insanımız farklı. Bilgiye ulaşmak 70 - 80 yıl öncesinden daha kolay. Harvard Üniversitesi dünyanın en iyi üniversitesi. Çünkü en büyük kütüphaneye sahip. Bilgi artık parmaklarımızın ucunda Bu muazzam bir fırsat eşitliği" dedi.



ST(FK/SS)