Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı, üreticilerin ürün bedelleri üzerinden prim borçlarına mahsuben yapılan kesinti oranının yüzde 1’den 5’e çıkarılmasına yönelik yazıyı, İl Müdürlüklerine gönderdi. Uzun süredir ne kadar kesinti yapacağını bilemeyen tevkifatçıların, SGK İl Müdürlükleri’ne konuyu sordukları, en sonunda da SGK Sigortalılar Prim Daire Başkanlığı’nın kesintilerin yüzde 5 üzerinden yapılmasına karar verdiği bildirildi.

Üretici temsilcileri, kararla çiftçilerin yeni bir darbe aldığını kaydetti. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, kararın olumsuzluğuna değindi. Çiftçi, "Zaten üreticilerimiz primlerini yatırabilseydi prim borcu diye bir durum söz konusu olmazdı. Borçları üzerinden yapılacak kesintilerin yüzde 1’den yüzde 5’e çıkması ödemelerin 5 katı artması demektir. Çiftçimiz zaten zor durumda, borçlarını ödeyemiyor" diye konuştu.

'ZATEN PARASI OLMADIĞI İÇİN BORÇLANIYOR'

Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı da Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ne konuyu ilettiklerini, prim borçları üzerinden yapılacak ödemelerin yeniden yüzde 1’e indirilmesi için çalışma yürüttüklerini dile getirdi. Durumdan Bağkur aidatını ödemeyen çiftçilerin etkileneceğini vurgulayan Posacı, "Ancak zaten üreticilerimizin parası olmadığı için borçları oluşuyor. Eline geçecek ürün bedeli üzerinden daha fazla kesinti yapılması zaten zor durumda olan üreticimizin durumunu daha da kötü etkileyecek. Oranların değişmesi için girişimlerde bulunduk. Sonuç bekliyoruz" dedi.