Bursa Uluslararası Hayvancılık ve Ekipmanları Fuarı ile Burtarım 2012'nin açılışına katılan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Abdullah Kutlu, çiftçi borç oranları ve dönüşleri ile ilgili basın mensuplarına açıklamada bulundu. Bu yıl afet nedeniyle çiftçi borçlarının Bakanlar Kurulu kararıyla ertelendiğini hatırlatan Kutlu, çiftçilerden, 28 Eylül 2012 gününe kadar en az yüzde 30 oranında zarar görenlerin başvurdukları takdirde, bundan faydalanabileceklerini kaydetti. Çiftçinin bu yıl üretim için tarımsal girdi oranlarında sıkıntı çekildiğini belirten Abdullah Kutlu, şöyle dedi:

"Çiftçilerimiz Ziraat Bankası, hem de Tarım Kredi Kooperatifleri'ne kredisi dolduğu için yeniden bu kurumlardan kredi kullanamıyor. Bu sefer yüksek faizle borç veren bankalara gidiyor. Biz 'bunu da çözelim' dedik ve kurumsal olarak karar aldık. Çiftçi borcunun yüzde 60'ını kapattığı takdirde biz onlara yeniden önümüzdeki üretim dönemi için kredi kullandıracağız. Bütün çiftçilerimize 'Tarım Kredi Kooperatifleri'ne gelsinler' diyoruz. Onların borçlarını kapatma noktasında yardımcı olacağız. Her türlü tarımsal girdi ihtiyaçlarını başta gübre, akaryakıt, yem, tarımsal mekanizasyon araçları, fide, fidan, tohum, ilaç ne istiyorlarsa her birini tekrar çiftçimize kullandıracağız. Eğer bunu yapmazsak, hem Tarım Kredi Kooperatifleri'ne ve Ziraat Bankası'na borçları devam eder. Başka yere borçlandığında da bu seferde seneye bir ürün iki borç oluyor. Bir borcu ödeyemeyen iki borcu hiç ödeyemez. Bu açıdan böyle bir kolaylık sağlıyoruz. Çiftçilerimizden ricamız Tarım Kredi Kooperatifi'ne uğrasınlar. Borçlarını ödeme konusunda yardımcı olalım. Yeniden kredi kullansınlar." 

Çiftçilerin eskiden yüzde 50-60 oranında olan tahsilat oranının 2004 yılından sonra yüzde 98.5'a yükseldiğini açıklayan Kutlu, "Çiftçilerimize teşekkür ediyoruz. Borçlarını zamanında ödüyorlar. Yüzde 98.5 oranında bir kredi dönüşü, çiftçimizin ne kadar duyarlı olduğunu ve bir yerde gelirinin iyi olduğunu gösterir" dedi.

"TEKNİK VE DANIŞMANLIK HİZMET DE VERİYORUZ"

Tarım Kredi Kooperatifleri'nin sadece tarımsal girdi temin eden kurum olmadığını ifade eden Kutlu, teknik hizmet ve danışmanlık hizmeti verdiklerini de dile getirdi. Kutlu, "234 yeni ziraat mühendisi aldık. Toplam ziraat mühendisi sayımız 1600'ün üzerine çıktı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan sonra bünyesinde en fazla ziraat mühendisi bulunduran kurumuz" diye konuştu.