Kesme çiçek üretiminin en önemli merkezi Antalya başta olmak üzere Yalova, Isparta, İzmir'de sera üretimi yapılan kesme çiçek sektöründe yaşanan vasıfsız eleman sıkıntısı gündeme gelmişti. Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, sorunun medyaya yansıması üzerine inanılmaz ölçüde talep aldıklarını söyledi.

Birlik merkezi, kendi firması ve diğer sektör temsilcilerine yüzlerce başvuru olduğunu ve bunların sürdüğünü belirten Osman Bağdatlıoğlu, tüm başvuruların kaydedildiğini ve sektörde faaliyet gösteren 600 firma ile diyaloGa geçilerek, değerlendirmeye alınacağını kaydetti. Söz konusu işin ayrıntılarına ilişkin merak edilen noktalara açıklık getiren Bağdatlıoğlu, şöyle dedi:

"Aslında bizim aradığımız eleman tipi tamamen vasıfsız ancak, bize yapılan başvurularda ciddi oranda üniversite mezunu veya meslek sahibi kişiler de yer alıyor. Özellikle kırsal bölgede ailesi ile birlikte çalışabilecek, anlaşmalı üreticilere ihtiyacımız var. Biz onlarla sözleşme yaparak ürün garantili üretim yapmalarını isteyeceğiz. Aynı zamanda kiralama yöntemiyle kendi işlerinin patronu da olacaklar. Belirli büyüklüklerdeki seraları kiralayacağız ve evi, elektriği, suyu bedava, bizim gözetimimizde ürün garantili bir çalışma yürüteceğiz. Sosyal güvenceleri ise çiftçi Bağ-Kur'u yapılacak."

Bağdatlıoğlu, başvuruların Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği ile www.bagevkariyer.com internet adresinden de yapılabileceğini de duyurdu.

YILDA 1 MİLYAR DAL ÜRETİM

İç pazar ve ihracat amaçlı toplam 10 bin dönümlük alanda, yılda 400 milyon dalı ihracat olmak üzere 1 milyar dallık üretim gerçekleştiriliyor. 80 milyon dolarlık ihracat gelirine ulaşan sektörün sadece ihracat ayağında 25 bin kişi istihdam ediliyor. Karanfil başta olmak üzere gerbera, ranunculus, gül, krizantem gibi kesme çiçek türleri ve yeşilliklerinin çok önemli bölümü Antalya'da üretiliyor.