Mayıs ayında işsizlik oranının, geçen yılın aynı dönemine göre 1,2 puan düşerek yüzde 8,2’ye indiğinin açıklandığını hatırlatan Öztrak şunları söyledi:

"Anlaşılan istatistikler Başbakan’ın talimatına uyum sağlıyor. 2012’de yüzde 4 resmi büyüme tahminin altında bir büyüme ile karşılaşılacağı, bizzat ekonominin koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı tarafından ilan edilmişken, mevsim ve gün etkisinden arınmış üretim Haziran’da düşerken, ihracatta sıkıntılar derinleşip, tüketici güveni tehlike sinyalleri verirken işsizliğin düşmesi oldukça manidar."

'İŞSİZLİĞİ KURTARAN HİZMET SEKTÖRÜ OLMUŞ'

Hükümetin işsizliği düşürmenin formülünü bulmuş göründüğünü belirten Öztrak sözlerinişöylesürdürdü:

"Yıllardır övündükleri büyüme istihdam yaratmayınca, çareyi büyümeyi kesmekte bulmuşlar. Dünya üzerinde bu formülle işsizliği düşürebilecek AKP’den başka bir iktidar yoktur. Anlaşılıyor ki AKP, derin bir krizle Türkiye’de işsizlik diye bir sorun da bırakmayacak. Veriler son bir yılda 837 bin kişilik istihdam yaratıldığını gösteriyor. Sanayide istihdam 17 bin kişi gerilerken, inşaatta yaratılan ilave istihdam geçen yılın aynı dönemine göre beşte bire düşmüşken, tarımda yaratılan istihdam son yılların en düşük Mayıs istihdamı iken, işsizliği kurtaran hizmet sektörü olmuş."

'BİZİM BİLMEDİĞİMİZ BAŞKA BİR DEVLET Mİ VARDIR?'

İstihdam artışının 703 bininin hizmetler sektöründen geldiğine dikkat çeken Öztrak, şunları kaydetti:

"Bu, Mayıs ayı itibariyle, mevcut seride en yüksek hizmet istihdam artışıdır. Asıl ilgi çekici olan iç taleple doğrudan bağlantılı toptan ve perakende ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek gibi hizmet sektörlerinde istihdam artışı sınırlı kalırken, hizmetlerdeki her 100 kişilik istihdam artışının 52’sinin çoğunluğunu kamunun sağladığı eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmetler, kamu yönetimi ve savunma gibi faaliyetlerden gelmesidir. Buna bir de yine büyük ölçüde kamuda yaratıldığı düşünülen idari ve destek hizmetleri eklendiğinde aynı sayı 77 bin kişiye çıkmaktadır. Oysa yine TÜİK tarafından yayımlanan kamu sektörü istihdamına ilişkin ikinci üç ay verileri bu büyüklükteki bir istihdam artışını göstermemektedir. TÜİK’ in yayımladığı kamu istihdamı verileri, bir yıl önceye göre, toplam kamuda memur, işçi ve geçici personel dahil 94 bin kişilik bir istihdam artışına işaret etmektedir. Yoksa devlet içinde bizim bilmediğimiz başka bir devlet mi vardır? Dün işsizlik rakamlarını tarım istihdamını şişirerek çözen AK Parti, bugün de aynı sorunu üretimle bağlantılı olmayan kamu istihdamını şişirerek çözmeye çalışıyor. Ancak mızrak çuvala sığmıyor. İşsizlik, bu ülkenin en can yakıcı sorunlarından biri olmaya devam ediyor."



GÖ(BY/COŞ)