Bandırma’da basın toplantısı düzenleyen Haluk Ahmet Gümüş, hayvan ithalatında da büyük ve küçük üreticilere ayrı ayrı teşvik sistemi uygulanması gerektiği bildirdi. Büyük ve küçük üreticiye aynı teşvik sisteminin uygulanmasından dolayı sektörle ilgisi olmayan doktorların, inşaatçıların hatta Ebru Gündeş’in bile hayvancılık sektörüne girdiğini dile getiren Gümüş, siyasetçiler ve akrabalarının yurt dışından hayvan ithalatı yapmasının engellenmesi gerektiğini savundu. Gümüş, “Bu etik değildir. Bu konuda yapılacak yasal düzenlemelerle bunun önüne geçilmelidir. Hayvan ithalatı devlet gözetiminde yapılmalıdır” dedi.

Siyasetçiler ve akrabalarının 1 yıl içinde ithal etmeleri gereken hayvan miktarını ekonomik kaygılarla 2-3 ay gibi kısa sürede gerçekleştirdiklerini öne süren Gümüş, “Bu doktorun hastasına yazdığı ve 6 ayda bitirmesi gereken ilacı bir kere de içmesine benziyor. Hasta iyileşeceğim derken daha kötü oluyor. Plansız yapılan hayvan ithalatı da böyledir. 1 yılda ihtiyacınız olan hayvandan daha fazlasını ithal edersen yerli ve küçük üreticiyi bitirirsin. İşte Türkiye ve Balıkesir’de durum budur. İthalatla birlikte üreticilerin ellerindeki hayvan fiyatları piyasanın altına düştü. Üreticiler ellerindeki hayvanları satmaya kalsalar bile kredilerini bile ödeyemez duruma düşmüştür” diye konuştu.

Uygulanan yanlış tarım ve hayvancılık politikalarından dolayı Balıkesir’de geleneksel tarımın sona erdiğini dile getiren Gümüş, Balıkesir’de geleneksel tarım ürünleri olan pamuk, tütün ve şeker pancarının ekilmediğini açıkladı.