Dünyada 38 havalimanına hizmet veren Çelebi Hava Servisi Genel Müdürü Talha Göksel,  İstanbul’da yapılacak olan üçüncü havalimanıyla ilgili herhangi bir şartname açıklanmadığını belirterek, "Şartname ortaya çıktığında eğer şartlar uygunsa katılımı mutlaka düşünürüz. Her yerde olduğu gibi buraya da ilgimiz var. Şuan herhangi bir hazırlığımız yok; ancak şartname geldiği zaman karar verilir. Bizim bu konuda Antalya Havalimanı’ndan tecrübemiz var ve biz kendimize güveniyoruz” dedi.



Atatürk Havalimanı'nda görev yapan gazetecilere  verdiği iftar yemeğinde, İstanbul’da yapılacak olan üçüncü havalimanı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Göksel şunları söyledi:

“ Şu anda Tük Hava Yolları, yolcu kapasitesinin yüzde 70’ini transit yolcudan sağlıyor. Bu da İstanbul’un Asya’dan Batıya, Batıdan Asya’ya önemli bir transit merkezi olduğunu gösteriyor. Gelecekte şahsi görüşüm, iki tane havalimanının aynı anda transit faaliyet gösteremeyeceğidir. Yabancı havayolu şirketleri, Türk Hava Yolları’yla ortak hareket etmek zorunda olması lazım. İki havalimanı arasındaki yolcu transferi İstanbul trafiğindeki sıkışıklık nedeniyle mümkün olmayacaktır. Üçüncü havalimanının da kapasitesinin yüz milyon yolcu olacak olması ve beş tane pisti yapılacağından, uzun yıllarda yolcu trafiğinin buradan sağlanacağını gösteriyor. “



“İSPANYA PAZARINA GİRDİK”



Çelebi Hava Servisi’nin yurt içi ve yurt dışında ki faaliyetleri hakkında bilgi veren Göksel, “Barselona, Santiago, Oviedo ve Vigo havalimanlarında yer hizmeti faaliyeti gösteren NEWKO adlı firmayı yüzde yüz devir alarak İspanya pazarına girmiş oldu. Burada özellikle Barselona pazarı gerçekten büyük bir pazar. Ayrıca Çelebi Hava Servisi ilk kez 2006 yılında Budapeşte Havalimanı’nda hizmet vermeye başladı. Daha sonra Delhi ve Mumbai’de hem yer hizmetleri hem de kargo antrepo işletmesinin ihalelerini kazanarak 25 yıl süreli bu ülkelerde faaliyetlerimiz devam ediyor” dedi.


“IĞDIR HAVALİMANI İÇİN MÜRAACATIMIZI YAPTIK”



Operasyonel olarak Türkiye pazarında 6 ay sonucunda Çelebi Hava Servisi olarak 82 bin uçuşa hizmet verdiklerini de söyleyen Genel Müdür Talha Göksel, şöyle konuştu:


“Hedefimiz yıl sonuna kadar 176 bin sefere hizmet vermek. Bu arada bakanlığımızın desteklediği projeler çerçevesinde Anadolu’da yayılmaya devam ediyoruz. En son olarak Kocaeli'de de bir havalimanı faaliyete geçti ve Çelebi olarak oraya hizmet veriyoruz. Bunun dışında Balıkesir ve Gökçeada’da geçici ruhsat aldık. En son olarak Iğdır Havalimanı’nın açılışı oldu. Kars Havalimanı’nda hizmet veren bir kuruluş olarak Iğdır Havalimanı’nda şu an da yer hizmetleri için geçici olarak müracaat ettik. Müracaatımız tamamlandığı zaman Iğdır’da da teşkilatlanacağız. Iğdır’da şu anda THY ve Anadolujet günde iki sefer düzenliyor. Hiç ummadığımız bir şekilde uçaklarda doluluk oranı çok yüksek. Kars gibi büyük bir istasyonda doluluk oranı yüzde 70’lerde iken Iğdır’da şu anda yüzde 90’lara varan bir doluluk oranıyla uçuşlar yapılmakta.”



JAPON “ANA” HAVAYOLLARI



Çelebi Hava Servisi olarak United Airlines’e Atatürk Havalimanı’nda yer hizmetleri verdiklerini söyleyen Göksel, “United Airlines’in İstanbul’a direkt sefer düzenleyeceğinin 6 ay öncesinden istihbaratını aldık. ABD’den gelen yetkililer burada yer hizmetlerinin tekliflerini değerlendirdiler ve bizi seçtiler. Japon Milli Havayolu şirketi ANA’nın Tokyo-İstanbul arası direk uçuş yapacağı duyumunu aldık. Bununla ilgili pazarlama departmanız çalışıyor. Ancak Atatürk Havalimanı’nda slot ve permi problemi var. Milli havayolu şirketleri bakanlıklarla ilişkileri itibarıyla eğer saatleri uygunsa gece saatlerine de gelebiliyorlarsa slot ve permi alarak Atatürk Havalimanı’na uçuyorlar. Milli havayollarının dışında diğer havayollarının Atatürk Havalimanı için slot ve permi alabileceğini zannetmiyorum” dedi.


Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün (DHMİ), Atatürk Havalimanı kapasite arttırılması ile ilgili çalışmalarını da değerlendiren Göksel, “Şu an yapılan çalışmalar pistlerin verimli olarak kullanılması için. DHMİ Genel Müdürümüzün bu konuda birçok önerisi vardı. Bunlardan bir tanesi bizlerin apronda bulunduğumuz yerlerden taşınmasıydı. Bizlere gösterilen yer motor test alanı olarak bilinen yerin, arkasında büyük bir alanda Çelebi Hava Servisi olarak 4 bin metrekarelik bir alan verdiler. Buralara da tesfiye işlemleri yapılıyor, birtakım kod farkları var onlar hallediliyor. Bizlerin yeni yere taşınması ile ortaya çıkacak alana da yaklaşık olarak 18 tane uçak park yeri yapmayı planlıyorlar” diye konuştu.


 İY (MK) (FOTOGRAF)