Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, dünyada özellikle batı pazarlarında, 'Fair Trade' olarak bilinen üretici ve çalışanlarını koruyan işletmelere yönelik verilen 'Adil Ticaret' sertifikasının oldukça öne çıktığını söyledi. Dünyada tüketicilerin Uluslararası Adil Ticaret Tescil Kurumu tarafından verilen bu sertifikalı ürünleri tercih etmeye başladığını ifade eden Sütlüoğlu, kurum olarak bu sertifikayı almak için çalışma yürüttüklerini belirterek, "Dünyada artık tüketici bu sertifikalı ürünleri daha yüksek fiyatlarda almayı tercih ediyor. Çünkü biliyor ki ödediği para sadece o çayı satan kuruma gitmiyor, işçiye, üreticiye, yani dar gelirli insanlara gidiyor ve onların refahını artırıyor. Bu da bize avantaj sağlayacak" diye konuştu.

Bazı Müslümanlarca gıda ürünlerinde aranan 'Helal' ve Yahudilerce aranan 'Hasip' sertifikalarını alabilmek için çalışma yürüttüklerini kaydeden Sütlüoğlu, "İslam dünyası ve batı ile Uzak Doğu'da yaşayan Müslümanlarca çok aranan 'Helal' markasını da alıyoruz. Bu çalışmada sona yaklaştık. Ayrıca Yahudilerin de kendilerine göre helal markası olan 'Hasip' var. Onu da almak için çalışmalar başlattık. Bu çalışmalarla pazarlara biraz daha hızlı girebileceğimizi tahmin ediyoruz. Bu çalışmaları yapmazsak dünya çay ticaretinde, bugüne kadar olduğu gibi hep geride kalmaya devam ederiz. Çay üreten ülkelerin temsilcileri dünyanın her yerinde. Ama biz yokuz. Dünyanın her tarafında olursak çayımızı dünya markası yapabiliriz. Bu, Çaykur’un da bir dünya markası olması anlamına geliyor. Bizim vizyon ve hedefimiz budur" dedi.

DÜNYANIN ÖNEMLİ KENTLERİNE ÇAY EVLERİ AÇILACAK

Sütlüoğlu, Çaykur Çay Evleri projesi kapsamında yurt içinde ve yurt dışındaki önemli kentlerde çay evleri açmayı planladıklarını belirterek, "Berlin, Paris, Londra gibi Avrupa kentleri ile Mekke, Medine gibi Arap ülkelerinde çay evleri açmayı planlıyoruz. Bu sayede hem kendi çay kültürümüzü dünyaya tanıtmış olacağız hem de yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın çayımızı kolayca bulmalarının yanı sıra buluşacakları bir mekan oluşturacağız. Bu açıdan sosyal bir işlevi de olacak. Projeye hızla büyük merkezlerden başlamak üzere yurt içinde ve yurt dışında yaygınlaştıracağız" diye konuştu.



MK(TM/CK)