Çağlayan toplantıda Fransız yatırımcıların Türk pazarına verdikleri önemin gündeme geldiğini anlatırken, "Yeni teşvik sisteminde deniz ve demir yoluna önem ve destek veriyoruz. Bu da Fransız firmalarının ilgisini çekiyor. Alstom şirketi Türkiye’de demiryolu ve enerji dalında önemli mesafe kaydetti. 15 bin kilometrelik demiryolu yapım planı yatırımcıların ilgisini çekiyor” dedi. Çağlayan, "Airbus önümüzdeki 10 yılda Türkiye’de 2,5 milyar dolarlık pazar öngörüyor" diye konuştu.

Bakan Çağlayan, Senato'da görüşülen sözde Ermeni soykırım yasa tasarısında Fransız işadamlarının Türkiye lehine aktif rol aldıklarını söylediklerinin de altını çizdi.

AB’nin 17 yıldır Gümrük Birliği anlaşması bulunan Türkiye’ye vize uyguladığını hatırlatan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türk işadamlarının sık maruz kaldığı vize sorunlarının da Fransa’daki işadamlarıyla görüşmesinde gündeme geldiğini, AB'nin Brezilya, Kanada ve Güney Kore gibi ülkelere vize uygulamadığını Türkiye için bu durumun samimiyetsizlik ve ikiyüzlülük olduğunu söyledi. Zafer Çağlayan, Türkiye'ye gelen yabancı sermayenin yüzde 77’sinin de AB kaynaklı olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"AB Türkiye'yi üye kabul etmiş olsa geçen yıl yüzde 1.5 yerine 1.8 büyüyecekti. Avrupa’da bugün 4 kişiden 1'i işsiz. Türkiye, AB’nin temiz hava sahasıdır, AB her yönüyle tıkanmıştır. AB Türkiye’yi alırsa Avrupa kazanır, almazsa Türkiye bundan bir şey kaybetmez.'

Zafer Çağlayan geçtiğimiz dönem Nicolas Sarkozy’nin politikalarının faturasını işadamları ve halkın ödediğini, Fransa'da yeni hükümetin, eski yönetimin yaptığı hatalara düşmeyeceğine inandığını belirtti. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq ile de bir görüşme yapacak.



GÖ(AÖ/İD)