Merkez Osmangazi İlçesi Kültüpark içindeki BUSİAD Evi'nde düzenlenen toplantıda 2012 yılı değerlendirmesi ve 2013 yılına ilişkin beklentiler hazırlanan raporla açıklandı. BUSİAD Yönetim Kurulu üyelerinin hazır bulunduğu toplantıda raporu BUSİAD Genel Sekreteri Basri Tüfekçi okudu. Tahminlere göre AB'de borç krizinin devam edeceğini belirten Tüfekçi, dünyada likidite bolluğunun bulunduğunu ve Türkiye gibi güvenilir ülkelere fon girişlerini hızlandıracağına işaret etti. Bu durumun en önemli sakıncasının TL'nin değer kazanma olasılığı olduğunu ifade eden Tüfekçi, kredi notunun artmasının TL'nin değerlenme olasılığını arttırdığını kaydetti.

CARİ AÇIK RİSK OLUŞTURUYOR

Türkiye ekonomisinin krizden çok etkilenmemesine rağmen yapısal sorunlarının devam ettiğini söyleyen Tüfekçi, 2012'nin 3'üncü çeyreğinde ciddi bir düşüş gözlendiğini hatırlattı. Tüfekçi, "OECD'nin orta vadeli senaryosunun geçen yılın 3'üncü çeyreğinde başlayan ve halen devam ettiği anlaşılan ekonomiyi soğutarak dengeleme çalışmalarının son bulmasını başka bir ifadeyle dış açığı risksiz bir düzeye indirerek büyümeyi daha dengeli ve sürdürülebilir kılma çabalarının yarı yolda terk edilmesi anlamına gelmektedir. BUSİAD olarak bu senaryoyu destekliyoruz. Bu senaryonun, ani sermaye çıkışlarına neden olmayacağını ve kur şoku yaratmayacağını yıllardır dillendiriyoruz. Bu görüşümüze rağmen yüzde 7'nin üzerinde demirleyen ve artış eğilimi gösteren cari açığın risk oluşturduğunu da belirtiyoruz" dedi.

ÖNCELİK İHRACATI DESTEKLEYEN POLİTİKALARA VERİLMELİ

Cari açığın küçültülerek, büyümeyi makul düzeyde tutacak yeni bir ekonomi politikasına ihtiyaç olduğunu ifade eden Tüfekçi, "Bunun için sanayinin rekabet gücünü ve genel olarak verimliliğini arttıracak, çok yönlü yapısal reformları yapmak zorundayız. Gelecek yıl uygulanması olası görünen büyümeyi iç talebi canlandırarak gerçekleştirme stratejisi Türk ekonomisi için öncelikli değildir. Öncelik ihracatı destekleyen politikalara verilmelidir" diye konuştu.

SEÇİMLER NEDENİYLE MALİ DİSİPLİNE İHTİYAÇ VAR

Tüfekçi, Türkiye'nin sürdürülebilir, sağlıklı, istihdam yaratan ve ürettiği katma değeri yüksek büyüme politikası için sanayi üretimi odaklı ve ihracata dayalı büyüme stratejisine ihtiyacı bulunduğunu vurguladı. Türkiye'nin en büyük sorunlarından birisinin de tasarruf olduğuna dikkat çeken Tüfekçi, yüzde 12 civarında seyreden bu oranın daha da yükseltilmesi için tedbirler alınması gerektiğini söyledi. İşsizlik oranındaki gerilemenin de olumlu olduğunu vurgulayan Tüfekçi, nitelikli eleman yetersizliğinin önemli bir problem olarak devam ettiğini dile getirdi. Tüfekçi, seçimlerin yaklaşması nedeniyle gelecek yıllarda mali disipline ihtiyacın olduğunu belirtirken, Türk bankacılık sektöründe de mevduat vadelerinin uzatılması siyasi, ekonomi ve vergi politikaları gibi araçların kullanılarak sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.