BTSO üyelerinin, Gaziantep’ten sonra gezilerinin ikinci durağı Şanlıurfa oldu. BTSO’nun kardeş odası olan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası’nı (ŞUTSO) ziyaret eden BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker başkanlığındaki heyet, oda binasında düzenlenen toplantıya katıldı.

Toplantıda konuşan ŞUTSO Meclis Başkanı Mehmet Salih Melik, Suriye ile sorunların olduğu zor zamanda yapılan ziyaretin kendilerine moral olduğunu söyledi. Melik, kardeş kuruluşları olan BTSO’dan eğitim konusunda destek beklediklerini de kaydetti.

BTSO Meclis Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Saymanı olan İlhan Parseker de, Akçakale’de üzüntü verici bir olayla karşılaşıldığını belirterek, "Bunlar Suriye’deki insanlık dramının olumsuz yansımaları. Hayatını kaybedenlere Allah rahmet diliyoruz. Zamanın ruhunu okuyamayan liderler bugün bu olayların yaşanmasına neden oldu. Bu saldırı için özür dilenmiş olsa da BM kriterlerine göre Casus Belli yani savaş sebebidir. TBMM sınır ötesi tezkereye onay verdi. Ankara’nın bu süreci basiretle yöneteceğine inancımız tamdır. Bölgedeki olayları dirayetle yönetmek atılacak kararlı adımlarla olacaktır" dedi.

Şanlıurfa’nın yatırım potansiyelini de değerlendiren Parseker, Şanlıurfa’nın 350 milyon nüfusu ve 210 milyar dolar ithalat hacmi olan Orta Doğu pazarının güney kapısı olduğunu vurguladı. Parseker, şunları söyledi:

"Bu pazarlara açılmak isteyen yatırımcılar için gerçek bir cazibe merkezidir. Orta Doğu ya açılan kapı olması ve cazip teşvikler Şanlıurfa’yı Bursa gibi kentlerin yatırımcıları için cazip hale getiriyor. Ortaya çıkan karmaşa bitip bu bölgeye istikrar geldiğinde hızlı zenginleşecek nüfusun tüketim talebi de hızla artacaktır. Şanlıurfa Türkiye’nin toplam tarım arazinin yüzde 4.9’una sahip ve ülkedeki tarımsal sulamanın yüzde 9’u bu kentte yapılıyor. Şanlıurfa yılda 3 bin saat güneş alıyor. Nereye 300 güne denk gelen bu süre Şanlıurfa’yı gelecekte güneş enerjisi üretim merkezi olmaya aday yapıyor. Şanlıurfa’nın büyüme odağı belli. Tarım kültür ve inanç turizmi. Bu önemli sektörlere başka önemli sosyal kaldıraçlar da ekleyerek büyüyebilirsiniz. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için Şanlıurfa gibi kentleri büyütmemiz gerekir."

Toplantıda daha sonra Şanlıurfalı işadamlarını Bursa’ya davet eden Parseker, ŞUTSO Başkanı Mehmet Salih Melik’e İznik çinisinden yapılan vazo hediye etti.



ST(FK/SS)