BUSAT, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) 26'ncı Komite 'İnsan Sağlığı ve Sosyal Hizmet Faaliyetleri', Bursa İl Sağlık Müdürlüğü ve Bursa Özel Sağlık Kuruluşları Derneği'nin (BURSAD) katkıları ile Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. tarafından hazırlanan 3'üncü Sağlık Hizmetleri Fuarı'nın tanıtım toplantısı Çelik Palas Otel'de yapıldı.

Fuarın 23 - 26 Şubat 2012 tarihinde düzenleneceğini açıklayan BUSAT Başkanı Mustafa Esgin, Bursa'nın dünyada hızla çeşitlenen, büyüyen ve alternatif turizm olarak son yılların yükselen değeri olarak dikkat çeken sağlık turizmi konusunda önemli bir konumda bulunduğunu kaydetti. 2012 yılında dünyada medikal turizm pazarının yaklaşık 100 milyar doları bulduğunu ve 17 milyon kişinin kendi ülkeleri dışında hizmet almak için seyahat etmesini beklendiğini söyleyen Esgin, "Sağlık turizmi her yıl yüzde 35 oranında büyüyen katma değeri yüksek ve çok dinamik bir turizm çeşididir. Bir turistin harcaması 630 dolar iken, bir sağlık turisti 8 bin dolar bırakabiliyor. Türkiye geçtiğimiz yıl 110 bin sağlık turistini ağırlayarak, 850 milyon dolar gelir elde etti. Birkaç yıl sonra dünya pazarında toplam 400 milyar dolara ulaşacak bir sektörden bahsedebiliriz. Tüm süreçlerini iyi tanımlar ve yönetirsek hasta potansiyelini artırmanız kaçınılmaz" dedi.

Son yıllarda sağlık ve termal yatırımlarının öne çıktığını belirten Esgin, "Bursa'nın adeta bölgenin sağlık üssü ve termal başkenti olarak konumlanacağına inanıyoruz. Bursa, yaşlı dostu şehir konsepti ve özellikle Geriatri Hastanesi ve Enstitüsü ile de yaşlı ve engelli turizminin de yeni adresi olacak" diye konuştu.

Bursa'nın jeotermal kuşakta yer almasının ve termal kaynaklarının güçlü olması nedeniyle büyük bir avantajı olacağını dile getiren BUSAT Başkanı Mustafa Esgin, sağlık turistlerine kentin tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerini tanıtan destinasyonları planlayabileceklerini kaydetti. Bursa'nın sanayi kenti özelliğinin dışında bir sağlık ve turizm kenti olarak konumlanması gerektiğine inandıklarını ifade eden Esgin, dünya çapında süreçlerin içinde olmak adına yoğun bir çaba gösterdiklerini dile getirdi.

'BALKANLAR'I BURSA'YA KANALİZE EDECEĞİZ'

Fiyat belirlemede paketler oluşturma ve standartların belirlenmesinde önemli görevlerinin olacağını söyleyen Esgin, "Sağlık turizminin gelişmesi adına yapılacak faaliyetlerde ana destinasyon olarak Balkanlar'ı seçtik. Öncelikle ilk ofisimizi önümüzdeki aylarda Üsküp'te açacağız. Ofisimiz ile sadece Makedonya değil, Kosova ve Arnavutluk gibi Balkan ülkelerindeki sağlık turizmi potansiyelini Bursa'ya kanalize etmeyi planlıyoruz" dedi.

Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü ise fuarın 3 yılda önemli gelişme gösterdiğini belirterek, geçen yıl 40 kurumun katıldığı organizasyona bu yıl 60 kurumun katılacağını kaydetti.

'SAĞLIK TURİZMİ SEKTÖRÜNÜ ATLAMAMALIYIZ'

BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker ise sağlık turizminin dünyada en çok yükselen sektörlerden birisi olduğuna dikkat çekerek, "Bu konuda çalışmalıyız. Estetik çılgınlığı ile bu sektör her geçen gün büyüyor. Her yıl katlanır nitelikte gelişme yaşanıyor. Bu sektörü atlamamalıyız. Ancak bu sektörde Bursa, Türkiye'de 12'nci sırada. Diyarbakır ve Trabzon'un gerisinde yer alıyor" diye konuştu.



ST(FK/CK)