Türkiye ihracatının lokomotif kentleri arasında yer alan Bursa'nın ihracatı geçen aylara göre artış gösterirken, 10 aylık ihracatında düşüş görüldü. Geçen yılın Ekim ayında 1 milyar 74 milyon 838 bin dolar ihracat gerçekleştirilirken, bu yılın aynı döneminde oran 1 milyar 80 milyon 734 bin dolara çıktı. Yılın 10 aylık dönemindeki ihracat ise, 10 milyar 477 milyon 110 bin dolardan, 9 milyar 784 milyon 163 bin dolara geriledi.

En fazla ihracat yapılan sektörler arasında ise 712 milyon 61 bin dolar ile otomotiv ilk sırada yer alırken, bu sektörü 84 milyon 981 bin dolar ihracatla tekstil ve hammaddeleri, 44 milyon 684 bin dolar ile makine ve aksamları, 44 milyon 530 bin dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörleri izledi. En fazla ihracat düşüşü ise çelik sektöründe görüldü. Geçen yıl Ekim ayında 58 milyon 493 bin dolar ihracat yapılan çelik sektöründen bu yıl aynı dönemde 37 milyon 456 bin dolar ihracat yapıldı.

Uludağ İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu ise yıl sonuna kadar 11 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirmeyi hedeflediklerini, son 2 ayda ihracatçıların performansının yükseleceğini söyledi. Tüm dünyadaki durgunluğa rağmen Bursa'nın performansının yükselmesi için ihracatçıların çalıştığını dile getiren Gençoğlu, pazar çeşitliliği ile bunu aşmaya çalıştıklarını kaydetti. Türkiye sıralamasında Bursa'nın üçüncü sırada yer aldığını hatırlatan Gençoğlu, Tüpraş'ın ihracat oranının Kocaeli ihracatının yükselmesine neden olduğunu söyledi.

Son günlerde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin not arttırımına gitmesinin sevindirici olduğuna işaret eden Gençoğlu, ancak TL'nin artmasının ihracatçı açısından sıkıntı yaratabileceğine işaret etti. Merkez Bankası'nın daha aktif olması gerektiğini vurgulayan Gençoğlu, şöyle dedi:

"Gerekli müdahaleyi yapıp, sepet kurunun 2.04 oranından 2,1'de tutması gerekiyor. Enerjiden dolayı zaten maliyet artışımız var. Döviz de düşerse, telafisi zor durumlar gelebilir. O nedenle Merkez Bankası bir an önce önlem alınması gerekiyor."



ST(FK/İD)