BUSİAD tarafından her yıl düzenlenen ödül töreni Almira Otel'de yapıldı. Birçok sanayici ve iş adamının katıldığı gecenin açılış konuşmasını yapan BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Oya Coşkunöz Yöney, kurucu başkan Doğan Ersöz adına bu yıl 18'inci kez ödül töreni gerçekleştirdiklerini hatırlattı. İş adamlarının takip etmesi gereken birçok gelişme olduğunu ifade eden Yöney, yeni teşvikler, yeni Türk Ticaret Kanunu, Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı'nın iş dünyasının yeniden yapılanmasına yol açacağını kaydetti. Onlarca yıldır değişmeyen ve güncellenmesi zorunlu hale gelen bu kanunların önümüzdeki yıllarda Türk sanayi ve ticari hayatına yön vereceğini belirten Yöney, "Eğitim sistemindeki düzenlemeler ve yeni Anayasa çalışmaları da doğal olarak hepimizi yakından ilgilendiriyor. Beklentimiz, daha verimli ve üretken bir Türkiye için sağlıklı altyapı oluşturulmasıdır" dedi.

TÜRKİYE 126 ÜLKEYE SANAYİ MAMULÜ İHRAÇ EDİYORSA, BU BİZLERİN BAŞARISIDIR

Türkiye'nin geçen yılı yüzde 8,5 büyüme oranı ile tamamladığını hatırlatan Yöney, işsizliğin düşüş gösterse de yapısal bir sorun olduğuna işaret etti. Geçen yıl, yıllık sanayi üretiminin yüzde 8,9, ihracatın ise yüzde 18,5 arttığını ifade eden Yöney, "Bu, büyük oranda Türk işadamlarının dünya kalitesinde üretip, rekabetçi fiyatlarla pazarlayabilmesi sayesinde oldu. Bugün Türkiye dünyanın 126 ülkesine sanayi mamulü ihraç ediyorsa, bu bizlerin başarısıdır" diye konuştu.

İSTİKRAR VE GÜVEN ORTAMI DEVAM ETMEKTEDİR

Yöney, AB ülkelerinde yaşanan sıkıntılardan dolayı iş dünyası olarak ihracat yapılan ülkeler ile sahip olunan küresel markaların çeşitlendirmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin son 10 yılda yaşadığı siyasi istikrar ortamının güven verici olduğunu söyleyen Yöney, "Cumhuriyetimiz'in 100'üncü yılı olan 2023 senesindeki makro ekonomik hedeflere ulaşmada istikrar ve güven ortamı beklentimiz devam etmektedir. İş dünyası olarak, stratejik planlarımızı yaparken, şirketlerimizin mikro ekonomilerini, verimlilik ve Ar-Ge faaliyetlerini yönetmek zorundayız. Böylece topyekün büyümeye odaklanabiliriz" dedi.

BEKLENTİLERİMİZ VAR

İş dünyası olarak beklentilerinin de bulunduğunu açıklayan Yöney, işgücü piyasasını rahatlatacak yapısal reformlara, ağır kıdem tazimatı konusunun çözümlenmesine, yüksek enerji maaliyetleri, rekabetçi kur politikası, yabancı yatırımın desteklenmesi ve mevcut yatırımların devamı gibi düzenlemelerin yapılmasını beklediklerini vurguladı.

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Dernek tarafından Doğan Ersöz Yılın İşadamı Ödülü, Yılmaz ve Yaşar Küçükçalık kardeşlere layık görüldü. Ödülü geceye katılan Yılmaz Küçükçalık, Dernek Başkanı Oya Coşkunöz Yöney ve Vali Şahabettin Harput'un elinden aldı. BUSİAD Meslek Ödülü'nü Prof. Dr. Ali Cezmi Akdiş, BUSİAD Eğitim ve Kültüre Destek Ödülü'nü İş Adamı Mustafa Kırcı, BUSİAD Çevre Ödülü'nü ise Bursa Çimento adına Firma Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Burhan Evcil aldı.



ST (RT)