Hükümet tarafından 1 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere doğalgaz ve elektriğe yapılan zamlarla ilgili açıklama yapan TMMOB Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, doğalgaza 2002 yılından bu yana yüzde 208 zam yapıldığını belirtti.

Mart, son 3 ayda yapılan zamlarında toplam yüzde 53,8’e ulaştığını ifade ederek, “Konutlarda doğalgaz metreküp fiyatı 1.06 lira ila 1.08 lira seviyelerine geldi. Önümüzdeki aylarda yeni zamlarda bu fiyatlar daha da artacak. Elektrik fiyatlarına son yapılan yüzde 10’u aşan zamla 2008 başından bu yana konutlarda artış yüzde 120’ye ulaştı. Elektrik ve doğalgazdaki artışlar bu iki enerji girdisini kullanan tüm sektörlerde yeni fiyat artışlarına da neden olacak ve enflasyonu arttıracak. Yükselen fiyatlar sabit ve dar gelirli halkın yaşamını daha da güçleştirecek. Son zamlarla ayda 250 kilowatt elektrik tüketen bir ailenin elektrik faturası 90 lira, ferdi ısınma ile yıllık bin 500 metreküp doğalgaz tüketiminin faturası 132. 5 lira olacak. Önümüzdeki aylarda yapılacak yeni zamlarla ailelerin enerji faturaları asgari ücretin üçte birini aşacak” dedi.

Elektrik üretimi doğalgaz ve ithal kömüre bağlı olduğu sürece fiyat artışlarının devam edeceğini kaydeden Mart, 2011 yılında 54 milyar dolar olan enerji ithalatının 2012’de 65-70 milyar dolar aralığında gerçekleşeceğini ifade etti.