BSMMMO bünyesinde yer alan yaklaşık 1500 muhasebici ve mali müşavir, merkez Osmangazi İlçesi'ndeki Mahfel Kafe önünde toplandı. Grup, ellerindeki dövizlerle Atatürk Anıtı'na kadar yürüdü. Anıta çelenk koyduktan sonra meslektaşları adına basın açıklaması yapan BSMMMO Başkanı Mesut Topcu, meslek yasasının kabul edilişinin 23'üncü yıldönümünde siyasi erkten 'vicdan muhasebesi' talebinde bulunduklarını belirterek, aynı zamanda yıllardır ağır vesayet baskısı altında meslek mensuplarına göz açtırmayan maliye bürokrasisini de muhasebe yapmaya davet ettiklerini dile getirdi. Topcu, yıllardır Meslek Yasası'nda eksikliklerin ve antidemokratik hükümlerin düzelir diye beklediklediklerini ancak bir gelişme olmadığını dile getirdi.

DEVLETİN YETİM ÇOCUĞU OLDUK"

Ortalama kazancı yıllık 37 bin lira olan meslek mensubunun yıllık özel usulsüzlük ceza riski yüzde 10 hata payıyla 44 bin liraya çıktığını söyleyen Topcu, "Tahsilat sorunumuz var, tahsil edemediğimiz KDV'yi bizlerden almayın' dedik. Öneri sunduk, birçok işkoluna KDV tefkifatı getirildi, biz ayrı tutulduk. Tarifemiz yayınlanması bile lütuf sayıldı. Refahın paylaşılmasında, devletin 'yetim çocuğu' olduk. TÜRMOB Genel Kurulu'nun iradesiyle oluşan 7 adet yönetmelik keyfi olarak yayınlanmayarak, meslek mevzuatımız kördüğüm edildi. Vesayetten şikayetçi olduk, mesleğimiz vesayet altındaki Kamu Gözetim Kurumu'nun da vesayetine sokuldu. Yıpranma payı, meslek hakkı, vergi indirim desteği beklerken yeni ruhsat harçları ile cezalandırıldık. Denetim yetkisi verilecek denetim şirketlerine ve bağımsız denetçilere fahiş tutarlı ruhsat harçları getirilerek, bağımsız denetim tekellere bırakıldı" dedi.

MESLEĞİMİZ DAYANILMAZ NOKTAYA GELDİ

Mesleklerinin artık dayanılmaz bir noktaya geldiğini ifade eden Topcu, yetkililerden meslek örgütlerini zedeleyen girişimlere son verilmesi çağrısında bulundu. Çeşitli taleplerinin bulunduğunu ifade eden Topcu, başlıca birkaç beklentilerinin olduğuna dikkat çekti. Bakanlığın meslek ve meslek örgütü üzerindeki ağır vesayet uygulmalarına son verilmesi gerektiğini vurgulayan Topcu, ücret tarifesinin yayınlanmasının meslek örgütüne bırakılması gerektiğini kaydetti. Topcu, "Meslek mensubunun KDV yükü azaltılmalı, Damga Vergisi yükü kaldırılmalıdır. Ülkemizde yüzbinlerce KOBİ'ye bağımsız denetim hizmeti vermeye hazır olan meslektaşlarımızın önü kesilmemelidir. Denetim sürecinde, yetki belgeleri ve ruhsat harçları bedelleri kaldırılmalıdır. Kamu Gözetimi Kurumu TÜRMOB'la mutlaka işbirliği yapmalı, unvanlara eşit davranmalı, denetim yapacak meslek mensupları için mükerer sınavlar getirmemelidir" dedi.

Her ilde yaptıkları kitlesel basın açıklaması ile taleplerini bir kez daha duyurduklarını söyleyen Topcu, sorunlarımız çözülünceye, taleplerimiz karşılık bulancaya kadar tüm demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanacaklarını dile getirdi.



ST(FK/SS)