'Bursa Siyah İnciri' olarak bilinen incir türünün hızla olgunlaşmasını sağladığı için üretiminde kullanıldığı, ancak ihracatı tehdit ettiği öne sürülen 'ethephon' adlı hormonla ilgili uyarının arkasından 'iller arası rekabet' çıktı. Siyah incirin yüzde 90’ını tek başına üreten Bursa’da bulunan Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne gönderdiği yazıda, kaçak olarak kullanılan 'ethephon' maddesinin meyvelerde sahte olgunluk yarattığı ve meyve içini karartarak kalitesini bozduğunu kaydetti. Söz konusu kalıntıya Bursa Siyah İnciri analizlerinde rastlanması halinde ihracatın durma noktasına geleceği uyarısında da bulunan UİB yetkilileri, gerekli tedbirlerin alınmasını ve üreticilerin uyarılmasını istedi.

'TEHLİKE SAÇAN İLLER' İDDİASI 

Bursa’da yayın yapan yerel gazetelerden internet sitelerine kadar pek çok yayında "Bursa incirine sahip çıkmalı" denilerek, bu kentte etephon kullanımının olmadığı savunuldu. Aydın, Mersin, Hatay, Manisa ve İzmir’in bu konuda 'tehlike saçan iller' olduğu ileri sürüldü. Ayrıca bu beş ilin gözetim altında olduğu da kaydedilerek şikayetlerin Gıda Tarım ve Hayvancılık ile Ekonomi bakanlıklarına iletildiği vurgulandı.

KARAZOR: BURSA’NIN ÖNCELİĞİ KAPTIRMA KORKUSU VAR

Tarımı ve Hayvancılığı Geliştirme Birliği’nden (HAGEL) ihracatçı birliklerine kadar pek çok kurumun iddialarına, Tariş İncir Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Aydın Ticaret Borsası Meclis Üyesi Hasan Hüseyin Karazor’dan sert yanıt geldi. İddialarda olduğu gibi Aydın’da 3 bin tonluk siyah incir üretimi yapılmadığını, bu rakamları önümüzdeki günlerde netleştireceklerini dile getiren Karazor şöyle dedi:

"Bu konuda Borsa fikrimi sorduğunda ilk değerlendirmem şöyle oldu; Yanılmıyorsam UİB’in bazı şüpheleri var. Bursa’ya özgü kendi ürünlerinin Aydın bölgesinde yetiştirilmesinden çekiniyorlar. Bursa’nın bu konudaki önceliği kaptırma gibi bir korkuları var diye düşünüyorum. Aydın’da 3 bin ton siyah incir üretilmesi olanaksız gibi görünüyor. Bu girişimlerin Aydın’ın önünü kesmeye çalışan manipülasyonlar olduğunu, pazar kaygısının bulunduğunu görüyoruz."

EGE’DE 15-20 GÜN ÖNCE YETİŞİYOR

Siyah incirin Ege Bölgesi’nde şu anda yaygın olmadığını, ancak yaygınlaşmayacağı anlamına gelmediğini kaydeden Karazor, şu anda 30, 20 ve 15 dekar gibi alanlarda 3-5 bahçede deneme üretimleri yapılmaya başlandığını, başarı sağlandığını aktardı. Karozor, iklimsel olarak bu bölgede siyah incirin Bursa’ya göre 15- 20 gün önce olgunlaştığını, bu yüzden rekabet kaygısı yaşayanların bu tür açıklamalara ihtiyaç duyduğunu öne sürdü.

'ÖNÜMÜZÜ KESMEYE ÇALIŞIYORLAR'

Hasan Hüseyin Karazor, ürünü erken pazara sunmak için ilaç kullanılmasını doğru bulmadıklarını, ancak ihracatta sorun çıkarsa bunun da Bursa tarafından kaynaklanacağını belirterek şöyle konuştu:

"Öne geçeceğimizi düşünerek önümüzü kesmeye çalışıyorlar. İddialar gerçek değil. Aydın bölgesinde yetişen incirin sera etkisi ile çabuk olgunlaşma kabiliyeti var. Marmara ile Ege’nin havası aynı değil. Şikayet edenlerin böyle bir kaygıları varsa, kendi üreticilerini ıslah etme yolunu seçmelerini ve başka illeri karalama kampanyasına girmemelerini tavsiye ediyorum."



BT(AÖ/COŞ)