Akbaşlı, Boztekke Köyü'nde fındık toplayanlarla görüştü, açıklamalarda bulundu. Bölgede fındık hasadının birkaç gün önce başladığını ve devam ettiğini kaydeden Akbaşlı, ürünün bol olmasına rağmen fındıkta aşırı bir yanma gerçekleştiğini söyledi. Fındığın tüm üretim bölgelerinde aşırı sıcaklardan zarar gördüğünü aktaran Akbaşlı şöyle konuştu:

"Yanık oranı bahçeden bahçeye değişiyor. Şu anda içinde bulunduğumuz Boztekke Köyü'ndeki bahçede yüzde 30 yanık etkisi var. Normalde bir çuval 90- 95 kilogram gelir. Bu sene çuval tane olarak dolacak ama 65 kilo gelecek. Dolayısıyla tane olarak kaybımız yok ama, iç olgunluğunda müthiş derecede kaybımız olacak."

Özer Akbaşlı, aşırı sıcakların da don ve sel gibi sigorta teminat kapsamına alınmasını isteyerek, "Tarım Sigortaları Havuzu TARSİM’in teminat kapsamında don, dolu, sel var, ancak aşırı sıcaklık yok. Sıcaklığın getireceği zararın da teminat kapsamına alınmasını istiyoruz" dedi. 

'PAZARA AZAR AZAR GETİRİN Kİ FİYAT YÜKSELSİN'

Ziraat Odası Başkanı Akbaşlı, üreticinin pazara fındığını azar azar getirmesini, bu şekilde de fiyatların yükselebileceğini kaydederek şunları söyledi:

"Fındıkta fiyatlara artık serbest piyasa karar veriyor. Eğer mahsulümüzü piyasada aranır hale getirirsek fiyat yükselir. Gıdım gıdım getirmeliyiz ki, fındık pazarda aranan bir mal haline gelsin. Pazarın kontrolünü çiftçiler olarak elimizde tutmamız lazım. Bugünkü maliyet hesapları içerisine yüzde 30 yaşam ve refah payını koyduğunuz zaman, bu rakamların çok üzerinde bir fiyat bekliyoruz. Çiftçinin aklından geçen fiyatın en alt kademesi 6 lira. 6 liranın altında satılan fındık çiftçiyi memnun etmeyecek."

'7 LİRA İSTİYORUZ'

Üreticilerden Murat Türkmen ise, fındığın üreticiyi umutlandırdığını ancak sonucun beklendiği gibi çıkmadığını belirterek şöyle dedi:

"Fındık önce üreticiyi umutlandırdı. Fındığın çok olacağı söylentileri de fiyatı 4 liraya kadar düşürdü. Ancak gün geçtikçe görünen fındığın üçte biri kaldı. Aşırı sıcaklar fındığın kabuğunun içinde büyümesini engelledi. 90 kilo gelen çuvallar 65- 70 kilo gelecek. Çünkü randıman çok düşük olacak. Biz bu şartlarda topladığımız fındığa 7 lira istiyoruz. Bu fiyat ilerleyen günlerde daha da yükselmeli. Ancak piyasayı yönlendirenler de üreticinin yanında olmalı."

Bir başka üretici de hem havanın çok sıcak olduğunu hem de oruç tuttuklarını dile getirerek, "Fındık ilk günlerde çok görünüyordu. Ancak sıcaklardan birazı döküldü, birazı ise yandı. Çok zor şartlarda topladığımız fındığa 7 lira fiyat bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

HK(TM/COŞ)