2011 yılındaki nüfus sayımına göre 63,2 milyon kişinin yaşadığı Büyük Britanya’da, 2009-2012 yılları arasında net göç artışı 2,2 milyon kişi olarak gerçekleşirken, 2001 yılına oranla nüfus artışı 4 milyonu geçiyor. Muhafazakar hükümet, Romanya ve Bulgaristan vatandaşlarının çalışma izni alacakları 2013 yılı sonundan önce bir dizi önlem almayı kararlaştırdı.

Hükümetin alacağı önlemlerin başında ise diğer AB ülkelerinden gelen göçmenlere işsizlik yardımının (Jobseeker’s allowance-JSA) ‘gerçekte tekrar iş bulabilme’ şartına bağlanması geliyor. Ülkede çalışan bir AB vatandaşı eğer en kısa zamanda tekrar iş bulabileceğini ispatlayamazsa daha az işsizlik yardımı alacak ya da hiç alamayacak. Ancak, resmi verilere göre zaten 2004 yılından bu yana Britanya’ya çalışmaya gelen 2 milyon Doğu Avrupalıdan yalnızca 13 bini işsizlik yardımından yararlandı.

Başbakan David Cameron göçmen yasalarına ilişkin yaptığı konuşmada, ülkesine çalışmak amacıyla gelenlerin dar gelirlilere sağlanan sosyal konut imkanlarına da 2 yıllık oturma şartı getirileceğini duyurdu.

SAĞLIK ALANINDA DA KISITLAMALAR GETİRİLECEK

Britanya hükümetinin hayata geçirmeyi planladığı önlemlerden bir diğeri ise sağlık sigortasıyla ilgili. AB dışındaki ülkelerden gelen göçmenlerin kamuya ait sağlık kurumlarındaki doktor muayene olabilmeleri için sağlık sigortası olması şartı getiriliyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2011 yılında ülke dışından gelenlerin hastanelerdeki masrafı ise yalnızca 66 milyon paund oldu. Bu da 100 milyar paundu aşkın bütçesi bulunan Ulusal Sağlık Hizmetleri Kurumu (NHS) için sadece yüzde 0,06’lık bir orana denk geliyor. NHS ise bu miktarın yıllık 200 milyon paund, yani toplam bütçenin yüzde 0,2’sine eşit olduğunu iddia ediyor.

Hükümetin bir diğer önlemi ise çalışma izni bulunmayan göçmenlere yönelik. Buna göre, kaçak işçi çalıştıran ticari teşekküllere 20 bin paund’a kadar ceza verilebilecek.

EN BÜYÜK KORKU ROMANYA VE BULGARİSTAN VATANDAŞLARI

Avrupa Birliği’nin (AB) 15 üyeden 25’e geçtiği 2004 yılından sonra özellikle yeni üye olan Doğu Avrupa ülkeleri vatandaşlarının hedefi halen gelen Britanya’da, hükümet  bir dizi önlem ile göçmen akışını durdurmak istiyor. Hükümeti en çok düşündüren ise, 2007 yılında AB’ye üye olan Romanya ve Bulgaristan vatandaşlarına uygulanan çalışma yasağının bu yılın sonunda bitiyor olması.

2004 yılından itibaren Polonya ve Çek Cumhuriyeti gibi Doğu Avrupa ülkelerinin birliğe üye olmaları ve sonrasında çalışma izinlerine ‘geçiş süresi’ kısıtlaması getirilmişti. Ancak geçiş sürelerinin dolması ile 2009 yılından itibaren bu ülke vatandaşlarının çalışma hakkı doğmuştu.

AB’nin gelir düzeyi bakımından en düşük seviyede bulunan üyeleri Bulgaristan ve Romanya vatandaşları ise bu yıl sonu itibariyle Britanya’da çalışma hakkına kavuşacaklar.